Blog

7 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Touch ‘n Go RFID

Melainkan anda berada di zaman batu ketika ini, anda pasti tahu tentang Touch ‘n Go (TnG) RFID! RFID bermaksud “pengenalan frekuensi radio” dan ia menggunakan cip frekuensi radio yang dibenamkan pada pelekat yang dilekatkan pada kenderaan.

Walaupun ia dilancarkan pada penghujung tahun 2018, penggunanya hanya mula meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini disebabkan isu pelancaran awalnya seperti teg yang rosak dan isu pengesanan. Walaupun terdapat khabar angin tentang RFID menggantikan sepenuhnya kad SmartTAG dan Touch ‘n Go pada masa hadapan, kad Enhanced Touch ‘n Go yang dikeluarkan baru-baru ini akan mencadangkan sebaliknya.

Namun begitu, jika anda pengguna SmartTAG dan Team Touch ‘n Go, pastikan anda singgah ke Touch ‘n Go SPOT yang tersedia di stesen BHPetrol terpilih. Di sini, anda boleh membeli kad TnG atau SmartTAG anda, tambah nilai dengan caj perkhidmatan sifar sama sekali, dan juga membuat penebusan rebat!

Jika anda sudah menjadi pengguna RFID atau anda berfikir untuk beralih kepada RFID, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui untuk mengelakkan akaun anda dibekukan, ditamatkan atau disenaraihitamkan! Tanpa berlengah lagi, berikut adalah 7 perkara yang anda perlu tahu tentang Touch ‘n Go RFID sebelum menggunakannya di jalan raya!

 

1) Pelekat RFID tidak boleh dipindah milik 

Non-transferable RFID sticker

Photo Credits: Soya Cincau

 

Walaupun setiap pengguna TnG boleh mendaftar dan mengaktifkan sehingga 10 tag RFID untuk 10 kenderaan, hanya satu kenderaan boleh dipautkan kepada satu tag RFID TnG pada satu masa. Atas sebab keselamatan, tag RFID ini tidak boleh dipindah milik dan tidak boleh digunakan pada kenderaan yang tidak didaftarkan dalam sistem RFID. Sebaik sahaja pelekat RFID dikeluarkan dari kereta, ia menjadi rosak dan tidak lagi berfungsi.

 

2) Jangan pegang tag RFID secara manual

Do not hold the RFID tag manually

Photo Credits: paultan.org

 

Website Rasmi PLUS telah pun menyiarkan panduan untuk penggunaan RFID dan menyenaraikan bahawa memegang tag RFID dengan tangan semasa melalui lorong RFID adalah tidak dibenarkan. Dengan berbuat demikian, anda akan berisiko untuk menyenaraihitamkan teg anda. Untuk selamat, kami cadangkan untuk memasangkannya sama ada pada cermin depan atau lampu depan kenderaan anda.

 

3) Letakkan tag RFID jauh dari bahagian logam

Place the RFID tag away from metal parts

Photo Credits: Soya Cincau

 

Peletakan tag RFID yang disyorkan adalah sama ada di sudut kiri atas cermin depan atau di tengah lampu depan kiri. Pastikan tag RFID anda terletak 5cm dari bahagian logam seperti tiang A, badan logam dan warna kerana ia akan mengganggu penderia!

 

4) Baki yang mencukupi dalam dompet Touch ‘n Go

Sufficient balance in Touch ‘n Go wallet

Photo credits: Touch ‘n Go

 

Sebelum masuk ataupun keluar dari laluan RFID, adalah penting untuk menyemak sama ada anda mempunyai baki TnG eWallet yang mencukupi. Pelekat RFID dipautkan ke TnG eWallet, jadi sekiranya baki tidak mencukupi di plaza tol keluar, anda boleh memuat semula melalui aplikasi TnG eWallet pada telefon anda. 

Jika anda lebih suka melangkau kesulitan kerana tidak mahu menyebabkan kesesakan di pondok tol, pertimbangkan untuk mengaktifkan fungsi muat semula automatik untuk memuat semula TnG eWallet anda secara automatik apabila ia mencapai ambang tertentu.

 

5) Perlahan di lorong RFID

Slow down at the RFID lane

Photo credits: Soya Cincau

 

Pastikan untuk memperlahankan kelajuan anda kepada tidak lebih daripada 30km/j apabila menghampiri lorong tol. Anda juga harus mengekalkan jarak selamat sekitar 5 meter dari kereta di hadapan untuk mengelak daripada membayar tol untuk kereta di hadapan secara tidak sengaja!

 

6) Penggantian RFID pertama adalah percuma

First RFID replacement is free

Photo credits: Carsifu

 

Anda telah membacanya dengan betul! Jika anda telah menggunakan tag RFID tetapi ia menjadi rosak dari semasa ke semasa, anda boleh mendapatkan penggantian pertama anda secara percuma! Selepas itu, setiap penggantian seterusnya ialah RM35.

 

7) Bayar bayaran letak kereta anda secara automatik dengan RFID

Automatically pay your parking fee with RFID

Photo credits: Carsome

 

Selagi kereta anda dilengkapi dengan tag RFID TnG, anda tidak perlu mendapatkan tiket letak kereta atau mengimbas kad TnG anda untuk membayar tiket letak kereta anda di kemudahan tempat letak kereta yang dibolehkan RFID! Walau bagaimanapun, pastikan baki anda mencukupi kerana sesetengah kemudahan tempat letak kereta memerlukan baki minimum untuk masuk.

 

Itu dia, 7 perkara yang anda perlu tahu mengenai Touch ‘n Go RFID! Ingat untuk berkongsi artikel ini dengan rakan dan keluarga anda untuk pengalaman pemanduan yang lancar dan selamat!