Blog

3 Tips Untuk Memasak Dengan Selamat Pada Tahun Baru Ini

Adakah anda sering memasak di rumah? Jika ya, adakah anda lebih suka memasak menggunakan dapur gas atau elektrik? Bagi kami, sudah semestinya kami menggunakan Dapur Gas kerana ia menggunakan LPG (singkatan untuk Gas Petroleum Cecair) yang menjadikan memasak mudah, cepat dan menjimatkan. Malah, anda akan perasan bahawa kebanyakan chef profesional lebih suka memasak menggunakan dapur gas juga!

Rangkaian LPG BHPetrol, dikenali sebagai BHPetrogas, adalah bahan api yang ideal untuk memasak kerana ia memberikan haba segera dan konsisten, yang boleh dikawal dengan mudah. LPG yang berkualiti tinggi dan mesra alam juga merupakan sumber tenaga yang bersih dan menjimatkan kos yang tidak mengandungi sebarang bahan berbahaya atau memualkan. Malah, sebagai langkah keselamatan, ia juga berbau untuk membolehkan pengesanan cepat sekiranya berlaku kebocoran gas!

Walaupun LPG tidak dinafikan merupakan sumber tenaga yang popular dan cekap yang digunakan oleh kebanyakan rumah untuk memasak, adalah penting untuk anda menggunakannya dengan selamat dan bertanggungjawab untuk mengelakkan sebarang kemalangan yang tidak diingini.

Di sini, kami telah menyenaraikan 3 tips untuk memasak dengan selamat pada tahun baru ini untuk memastikan rumah anda selamat!

 

1) Jangan sekali-kali meninggalkan masakan anda tanpa pengawasan

3 Tips to Cooking Safely this New Year

 

Jangan biarkan dapur gas tanpa pengawasan. Sedetik pun tidak, membiarkan masakan anda tanpa pengawasan adalah salah satu punca kebakaran domestik yang paling kerap berlaku dan boleh dicegah. Apabila LPG menjadi panas dengan cepat, anda mungkin menghadapi risiko kebakaran rumah semasa menyelinap sebentar untuk menonton rancangan TV kegemaran anda atau berlari keluar untuk mengambil barangan dengan cepat. 

Ketika memasak, anda juga harus menyesuaikan api supaya hidangan tidak meleleh di tepi periuk, kuali atau cerek yang membuatkan ianya melimpah. Sebaik sahaja anda selesai memasak, pastikan anda mematikan gas secepat mungkin.

 

2) Penyimpanan yang betul

Proper Storage

 

Terdapat 2 keperluan yang harus dipenuhi oleh silinder LPG anda untuk dianggap selamat untuk digunakan iaitu pengudaraan dan pelepasan.

Gas memasak menggunakan udara dan melepaskan produk pembakaran ke dalam bilik yang boleh berbahaya jika terdapat pengudaraan yang tidak mencukupi. Anda boleh mengelakkan risiko yang tidak perlu dengan memastikan tingkap anda terbuka.

Anda juga harus menyimpan silinder LPG anda dalam kedudukan tegak dan jauh daripada bahan mudah terbakar seperti:

  • Pastikan jarak selamat di antara 1.0 – 1.5 meter antara silinder gas dan dapur (atau mana-mana sumber haba lain),
  • Penutup julat mestilah sekurang-kurangnya 600mm di atas perkakas memasak,
  • Kipas ekzos mestilah 750mm di atas perkakas
  • Pembakar mesti mempunyai kelegaan 200mm, melainkan dinding atau permukaan berdekatan dilindungi dengan sewajarnya.

 

3) Pemeriksaan secara berkala

Inspect regularly

 

Anda hendaklah menggunakan peralatan yang disahkan oleh SIRIM dan diluluskan oleh Suruhanjaya Tenaga. Anda juga adalah digalakkan untuk menggantikan pengawal selia setiap 5 tahun dan hos dan klip sekali setiap 2 tahun. Anda juga boleh menyemak kebocoran dengan air sabun; jika terdapat buih, keluarkan pengatur gas dan bawa silinder ke kawasan yang mempunyai pengudaraan yang baik.

 

Itu dia, 3 tips untuk memasak dengan selamat pada tahun baru ini untuk memastikan rumah anda selamat! 

Ingat, jika anda mengesyaki masalah dengan silinder BHPetrol LPG anda, jangan main-main atau masak dengannya dan laporkan kepada Unit Khidmat Pelanggan LPG kami di 1300-88-3553 atau lpgcustomercare@bhpetrol.com.my.