Blog

4 Cara Terbaik untuk Semak Harga Tol Dalam Talian

Ketika musim cuti menghampiri, adakah anda dapat merasakan perasaan keterujaan dan penantian yang biasa di udara? Dengan cuti yang akan datang, ramai di antara kita sedang bersiap sedia untuk memulakan percutian yang sewajarnya. Walau bagaimanapun, satu perkara yang boleh menjejaskan rancangan percutian kami ialah tersekat dalam lalu lintas dan membayar kadar tol yang tidak dijangka.

Apabila mengembara di lebuh raya, tol merupakan bahagian yang tidak dapat dielakkan dalam perjalanan, oleh itu, adalah penting untuk sentiasa mengambil kira baki dalam kad Touch N’ Go anda. Nasib baik, dengan keboleh capaian luas stesen BHPetrol yang terletak di seluruh negara, anda kini boleh mendapatkan jumlah tambah nilai penuh di SPOT Touch ‘n Go, tanpa caj perkhidmatan! Bukan itu sahaja, aplikasi eKad dan eKad BHPetrol juga akan menjadikan pengalaman pemanduan anda lebih mudah. Anda boleh memperoleh mata dengan mudah apabila anda mengisi petrol atau perlu mendapatkan sedikit makanan sebelum anda memulakan perjalanan anda.

Jika anda sudah bersedia, mari selami cara terbaik untuk menyemak harga tol dalam talian di Malaysia!

 

Platform Dalam Talian Pengendali Lebuhraya

Driving Mobile App PLUS Highway live camera app

Photo Credits: plus.com.my

 

Salah satu sumber terbaik untuk maklumat tentang kadar tol ialah platform dalam talian pengendali lebuh raya. Setiap lebuh raya mempunyai pengendali sendiri, dengan maklumat tentang kadar yang mereka caj tersedia dalam talian atau dalam aplikasi mudah alih. Contohnya, jika anda melancong di Lebuhraya Utara-Selatan, anda boleh menyemak laman web PLUS untuk mendapatkan maklumat tentang kadar tol. Untuk mencari maklumat yang anda perlukan, hanya pergi ke kalkulator tambang tol tapak web atau jadual kadar tol di mana anda akan dapat memasukkan laluan yang anda inginkan dan menerima maklumat tentang tol yang akan dikenakan.

 

Aplikasi Traffik

Photo Credits: Waze and Google Maps

 

Kita semua sudah biasa dengan aplikasi trafik seperti Waze dan Peta Google yang kita gunakan dalam kehidupan seharian kita. Aplikasi ini bukan sahaja akan membawa anda ke tempat yang anda ingin pergi tetapi juga menunjukkan kepada anda jumlah tol yang perlu anda bayar untuk perjalanan.

Perkara yang baik mengenai cara menggunakan aplikasi trafik adalah anda akan dapat melihat lokasi tol sepanjang perjalanan, serta laluan alternatif tanpa tol. Satu-satunya kelemahan ialah maklumat pada aplikasi ini tidak sentiasa dikemas kini, jadi sebaiknya semak semula dengan laman web atau media sosial pengendali lebuh raya seperti Twitter untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat.

 

Website Kerajaan  – Lembaga Lebuhraya Malaysia

Photo Credits: LLM

 

Laman web kerajaan, seperti Lembaga Lebuhraya Malaysia, mempunyai portal dalam talian di mana pengunjung boleh mencari kadar tol semua lebuh raya di Malaysia. Hanya pilih lebuhraya yang akan anda lalui dan portal akan memaparkan kadar tol. 

Anda juga boleh membaca tentang kemas kini terkini tentang gambaran keseluruhan rangkaian lebuh raya, keadaan trafik dan pengumuman lain.

Media Sosial

 

Akhir sekali, platform social media seperti Twitter juga merupakan sumber maklumat yang hebat tentang kadar tol. Pengendali lebuh raya utama, seperti PLUS dan LKM mempunyai halaman media sosial yang aktif di mana mereka kerap menyiarkan kemas kini tentang kadar tol, keadaan trafik dan maklumat yang berguna untuk pemandu. Media sosial juga boleh digunakan untuk mendapatkan maklumat mengenai kenaikan tol yang tidak dijangka sebelum mencecah pondok tol.

 

Dengan adanya aplikasi dalam talian ini, semakan kadar tol akan menjadi lebih mudah dan anda akan dapat mencari maklumat paling tepat dan terkini tentang kadar tol terkini di seluruh Malaysia, agar anda boleh merancang perjalanan anda dengan sewajarnya. Selamat melancong!