Blog

5 Makanan R&R Terbaik yang Anda Jangan Lepaskan

Memulakan perjalanan jalan raya ke seluruh Malaysia bukanlah perjalanan biasa dari titik A ke titik B. Ia merupakan pengembaraan yang menarik melalui landskap yang indah, dengan lokasi tersembunyi tempat Rehat & Rekreasi (R&R) menghiasi lebuh raya. Lokasi-lokasi rehat ini bukan sahaja memberi peluang kepada pengembara yang letih untuk mengecas semula tetapi juga memuaskan selera mereka untuk hidangan lazat.

Isi semula bukan sahaja perut anda tetapi juga enjin kereta anda! Di sepanjang lebuh raya utama di Malaysia, BHPetrol juga menawarkan beberapa stesen minyak yang terletak di lokasi yang sesuai, supaya anda boleh melakukan perjalanan tanpa bimbang kerana sentiasa ada stesen minyak berhampiran anda.

Kini dengan hanya beberapa klik pada aplikasi eCard BHPetrol, mencari dan mengakses perkhidmatan yang anda perlukan di mana-mana stesen BHPetrol tidak pernah semudah ini. Dengan adanya  fungsi pencarian stesen BHPetrol, anda boleh menemui surau terdekat dengan mudah, mudah menambah nilai Touch ‘n Go, atau menikmati pilihan makanan dan minuman segar di BHPetromart dan lebih banyak restoran.

Jika anda gemar mencari makanan di R&R sepanjang perjalanan anda, anda sentiasa boleh memandu ke R&R terdekat untuk mencari menu makanan idaman anda. Di sini, kami telah memilih senarai 5 lokasi makanan R&R terbaik yang anda tidak patut ketinggalan.  Ayuh sekarang dan jadikan perjalanan jalan raya anda yang seterusnya sebagai jamuan yang tidak dapat dilupakan!

 

Nasi Lemak Panas di R&R Ayer Keroh (Arah Selatan)

Photo Credits: Foursquare 

 

Terletak di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan (Arah Selatan), R&R Ayer Keroh telah mendapat populariti kerana menyajikan nasi lemak asli. Ramai pemandu singgah di tempat ini sebagai perhentian mereka antara Johor dan Kuala Lumpur, semuanya untuk menikmati nasi lemak yang sangat lazat. Setelah lama dalam perjalanan, tiada yang lebih baik daripada menikmati hidangan kegemaran Malaysia yang lazat.

Stesen BHPetrol Terdekat:

📍BHPetrol Ayer Keroh. Lot PT 6035 Lebuh Ayer Keroh, Ayer Keroh, 75450 Melaka.

⏰24 Jam

 

Nasi Campur & Mee Bakso di R&R Tapah (Arah Selatan)

Photo Credits: FriedChillies

 

Jika anda sedang mencari pelbagai jenis makanan, R&R Tapah membantu anda. Perhentian ini popular di kalangan pelancong yang mencari segala-galanya daripada makanan tempatan hinggalah kepada francais makanan segera yang terkenal. Di tengah-tengah banyak pilihan gerai makanan, terdapat cadangan yang menonjol seperti nasi campur dan mee bakso. Dengan pilihan kari, sayur-sayuran dan daging yang banyak, anda boleh menyesuaikan hidangan anda mengikut citarasa anda tanpa perlu berbelanja besar!

 

Stesen BHPetrol Terdekat:

📍BHPetrol Tapah Arah Selatan. Lot PT 2534 Mukim Sungkai, 35400 Tapah Road, Perak.

⏰24 Jam

 

D’Famous Zul Mee Kari di R&R Ulu Bernam

Photo Credits: Foursquare 

 

R&R Ulu Bernam sudah pasti salah satu perhentian R&R yang paling lengkap untuk ruang makan yang luas dan pelbagai jenis makanan & minuman. Daripada pelbagai pilihan, gerai sederhana ini mungkin tidak kelihatan begitu banyak, tetapi ia menyajikan salah satu mee kari (mi kari) terbaik di Malaysia. Kuah kari yang kaya dan berkrim yang digandingkan dengan mi kenyal dan ayam yang lembut akan membuatkan anda menjilat mangkuk anda dengan bersih.

 

Stesen BHPetrol Terdekat:

📍BHPetrol Tanjong Malim. Lot 4632, Jalan Slim Baru, 35900 Tanjong Malim, Perak

⏰24 Jam

 

Ramly Halal Kiosk di R&R Pagoh (Arah Selatan)

Photo Credits: Maysaa Rainna and Haji D 

Seperti yang dikenali sebagai jenama burger kebangsaan Malaysia, Ramly Burger telah wujud selama beberapa dekad dan harus dicuba oleh sesiapa sahaja yang melawat Malaysia. Gerai di Pagoh R&R ini menyajikan burger patty daging lembu klasik dengan semua bahan tambahan seperti salad, tomato, bawang, telur dan sos istimewa. Jangan lupa padankan dengan kentang goreng rangup dan minuman sejuk.

 

Stesen BHPetrol Terdekat:

📍BHPetrol Pagoh. Lot 65/66, Jalan Simpang Lima, 84600 Muar, Johor

⏰24 Jam

 

Sate Kajang Haji Samuri di R&R Jejantas Sungai Buloh (Arah Selatan)

Photo Credits: woeileong1104 and Foursquare 

 

Terletak di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan, hentian R&R ini menjadi kegemaran penduduk tempatan dan pelancong untuk Sate Kajang yang terkenal. Diperbuat daripada kepingan daging perap yang segar yang dipanggang di atas arang, hidangan ini dihidangkan bersama sambal kacang dan ketupat. Selain sate, menu ini menawarkan pelbagai juadah tempatan seperti nasi lemak juga!

 

Stesen BHPetrol Terdekat:

📍 BHPETROL OBR Sg Buloh South. Stesyen Minyak BHPetrol, R & R Sg. Buloh, Mukim Sg. Buloh, 47810 Petaling Jaya, Selangor.

⏰ 24 Jam

 

Tidak sabar untuk merancang perjalanan memburu makanan lebuh raya anda yang akan datang? Jangan lupa simpan blog ini untuk kemudian hari dan beritahu kami tempat R&R menakjubkan lain yang anda temui sepanjang perjalanan!