Blog

Membongkar 5 Mitos Kereta Anda dengan BHPetrol

Sebagai peminat kereta, mudah untuk kita mempercayai mitos biasa tentang kereta kita. Malangnya, mitos ini boleh membawa kita kepada kesimpulan yang salah dan juga keputusan yang tidak baik ketika membeli dan menyelenggara kenderaan kita.

Jika anda seronok menjaga kenderaan anda, mengapa tidak pertimbangkan untuk menjadi ahli aplikasi eCard BHPetrol? Sebagai pengguna aplikasi eCard, anda akan mendapat akses kepada tawaran eksklusif untuk aksesori kereta dan perkhidmatan penyelenggaraan, termasuk penebusan minyak enjin dan penyejuk dalam stesen, baucar tunai Lim Tayar, diskaun segera untuk perkhidmatan penghantaran bateri Carput dan banyak lagi. Sertai sekarang dan tingkatkan pengalaman penjagaan kereta anda!

Dalam catatan blog ini, kami akan membongkar 5 mitos kereta teratas yang pernah anda dengar dan memberi anda maklumat tepat dan fakta yang anda perlukan untuk membuat keputusan termaklum.

 

Mitos #1: Mencampurkan RON95 dan RON97 tidak baik untuk kereta anda

 

Apakah yang akan berlaku jika anda secara tidak sengaja mencampurkan RON95 dan RON97 dalam tangki bahan api anda? Berita baiknya ialah mencampurkan bahan api RON 95 dan RON 97 dalam tangki kereta anda tidak mungkin menyebabkan masalah yang ketara. Enjin moden direka bentuk untuk bertolak ansur dengan variasi dalam paras oktana, dan sistem kawalan enjin biasanya boleh menyesuaikan diri dengan komposisi bahan api yang berbeza. Perbezaan dalam penarafan oktana antara RON 95 dan RON 97 secara amnya tidak cukup besar untuk membawa kepada masalah segera bagi kebanyakan kenderaan.

Walaupun campuran sekali sahaja biasanya tidak membimbangkan, anda dinasihatkan untuk kembali menggunakan bahan api yang disyorkan untuk kenderaan anda secepat mungkin untuk memastikan operasi optimum dan mengelakkan masalah enjin yang berpotensi seperti mengetuk atau mengurangkan kecekapan enjin dari semasa ke semasa.

 

Mitos #2: Anda perlu memanaskan kereta anda setiap pagi

Ramai daripada kita telah diberitahu agar membiarkan kereta kita di panaskan selama kira-kira 5 hingga 10 minit pada waktu pagi sebelum memandu. Hakikatnya ialah kereta hari ini direka untuk dipandu dengan segera dan memanaskan kereta anda sebelum setiap pemanduan biasanya tidak diperlukan untuk kebanyakan kenderaan moden.

Jadi apakah cara terbaik untuk memanaskan kereta anda? Jawapannya ialah memandu pada kelajuan sederhana semasa memulakan perjalanan anda. Ini adalah amalan yang lebih baik untuk penjagaan kesihatan enjin anda.

 

Mitos #3: Membiarkan kereta anda dihidupkan adalah lebih baik daripada mematikan dan menghidupkannya dengan kerap

Photo Credits: Freepik

 

Membiarkan kereta anda hidup tanpa bergerak lama menggunakan bahan api tanpa memberikan beban yang diperlukan untuk memanaskan enjin dengan cekap. Memandu kereta anda, sebaliknya, adalah cara yang lebih berkesan untuk menjana haba yang diperlukan untuk prestasi enjin yang optimum. Selain itu, membiarkan ianya hidup yang berpanjangan juga boleh menyebabkan penggunaan bahan api yang tidak perlu dan haus pada komponen enjin, yang sering tidak digalakkan untuk mengurangkan pelepasan, menjimatkan bahan api dan mengekalkan kesihatan enjin secara keseluruhan.

Walau bagaimanapun, jika anda mendapati diri anda menunggu di dalam kereta anda setiap hari, seperti semasa menjemput anak-anak anda dari sekolah, adalah sangat disyorkan untuk berhenti di kawasan yang teduh ataupun redup dan meletakkan kenderaan anda di lokasi yang selamat untuk memastikan keselamatan kedua-duanya. diri sendiri dan kereta anda.

 

Mitos #4: Tempoh “break-in” untuk kereta baharu memerlukan tidak melebihi kelajuan tertentu

Walaupun bersikap lembut dengan kereta baharu pada mulanya adalah sikap yang baik, kebanyakan kereta moden tidak lagi memerlukan tempoh percubaan ataupun “break-in” yang ketat. Teknik pembuatan dan bahan termaju yang dipertingkatkan bermakna enjin moden selalunya bersedia untuk menunjukkan prestasi terbaik mereka terus dari barisan pengeluaran. Walaupun masih dinasihatkan untuk mengikuti sebarang cadangan khusus daripada pengilang kereta anda, dalam kebanyakan kes, anda boleh memandu kereta baharu anda seperti biasa tanpa perlu risau tentang kerosakan enjin.

Mitos #5: Adakah perlu membiarkan enjin hidup “cool down” selepas perjalanan yang jauh?

Photo Credits: Freepik

 

Terdapat salah tanggapan umum bahawa enjin kereta anda perlu dibiarkan hidup selama beberapa minit selepas perjalanan yang jauh untuk membiarkannya “cool down” ataupun disejukkan. Walau bagaimanapun, amalan ini tidak lagi diperlukan dengan kereta moden. Malah, membiarkan enjin anda hidup untuk tempoh masa yang lama sebenarnya boleh menyebabkan haus dan koyak yang tidak sepatutnya perlu pada komponen enjin.

Jika anda menjangkakan berhenti sebentar, seperti menunggu di lampu isyarat atau berhenti di kawasan rehat, mungkin lebih jimat bahan api untuk memastikan enjin hidup. Walau bagaimanapun, untuk jangka masa yang lebih lama, sebaiknya matikan enjin dan biarkan ia berehat sehingga anda bersedia untuk meneruskan perjalanan anda. Ini akan membantu mengekalkan prestasi dan kecekapan keseluruhan kereta anda dalam jangka masa panjang.

Mitos kereta ada di mana-mana, tetapi penting untuk memisahkan fakta daripada fiksyen apabila ia berkaitan dengan kenderaan kita. Sekarang setelah anda mengetahui kebenaran di sebalik mitos kereta biasa ini, anda boleh membuat keputusan mengenai kenderaan anda. Sentiasa rujuk manual pemilik dan sumber automotif yang dipercayai untuk mendapatkan maklumat yang tepat dan jangan takut untuk mempersoalkan kepercayaan umum tentang kereta dan penyelenggaraan kereta.

Untuk maklumat lanjut tentang penyelenggaraan kereta, petua, dan promosi di BHPetrol, jangan lupa untuk menyemak artikel blog BHPetrol kami sebelum ini