Blog

5 Penyelenggaraan Kereta DIY Perlu Dilakukan Setiap Pemandu

Mempunyai kenderaan menjadikan hidup lebih mudah kerana memberikan anda ketenangan fikiran, membantu meningkatkan kualiti hidup dan menawarkan anda kebebasan untuk mengembara pada bila-bila masa anda mahu. Bagi sesetengah orang, ia mungkin adalah hobi seseorang manakala bagi yang lain kereta dilihat sebagai tanda status. Hari ini, memiliki kereta sudah menjadi perkara biasa sehingga sesetengah dari mereka mempunyai lebih daripada satu kereta!

Walaupun sangat mudah untuk memiliki kereta, penyelenggaraan kereta adalah sangat penting untuk menjadi pemandu yang bertanggungjawab. Tugas penyelenggaraan kereta DIY bukan sahaja mudah dilakukan tetapi juga boleh menjimatkan wang anda dan memastikan kenderaan anda dalam keadaan terbaik senantiasa. 

Untuk membantu anda menjejaki rutin penyelenggaraan kereta anda, berikut ialah 5 penyelenggaraan kereta DIY yang perlu dilakukan oleh setiap pemandu!

 

1) Memberi cucian yang baik kepada kereta anda

Giving your car a good wash

 

Memberi cucian kereta anda dengan baik (di dalam dan di luar!) adalah bahagian penting dalam penyelenggaraan kereta kerana ia boleh membantu mengekalkan kereta dalam keadaan yang lebih baik. Mencuci bukan sahaja membantu menghilangkan kotoran, habuk dan bahan cemar lain dari permukaan kereta tetapi juga boleh membantu melindungi cat daripada kerosakan seperti karat. Menjaga kebersihan dalaman adalah sama penting seperti menyedut habuk dan mengelap permukaan dalaman secara berkala boleh membantu memastikan kereta anda kelihatan terbaik.

 

2) Menukar minyak enjin anda

Changing your engine oil

 

Menukar minyak enjin anda adalah langkah kritikal dalam penyelenggaraan kereta yang perlu dilakukan secara berkala untuk memastikan jangka hayat kereta anda. Minyak hitam berfungsi untuk melincirkan komponen enjin, membolehkan mereka bergerak bebas tanpa geseran dan pembentukan haba yang boleh menyebabkan kerosakan. Anda disyorkan untuk menyemak paras minyak kereta anda sebelum setiap perjalanan jauh dan dapatkan pertukaran minyak sekurang-kurangnya sekali setahun. 

Kami mengesyorkan menggunakan minyak enjin SynGard BHPetrol untuk prestasi yang optimum! Minyak enjin SynGard telah dirumuskan dengan teliti dengan teknologi tambahan US termaju untuk disesuaikan dengan semua jenis dan keluaran kenderaan automotif, supaya anda boleh menikmati perlindungan, kuasa dan prestasi yang hebat dalam apa jua bentuk muka bumi atau keadaan.

 

3) Menukar penyejuk anda

Changing your coolant

 

Menukar bahan pelindung sejuk adalah tugas penyelenggaraan kereta yang perlu dilakukan secara berkala untuk memastikan kereta anda berfungsi dengan baik. Pelindung sejuk membantu mengawal suhu enjin dan menyejukkan bahagian-bahagian yang mengeluarkan haba. Sangat penting untuk memeriksa tahap pelindung sejuk kereta anda secara berkala dan menambah jika perlu bagi mengelakkan sebarang kerosakan enjin akibat kepanasan.

Anda perlu menukar pelindung sejuk anda sekitar setiap 40,000km atau sekitar setiap lima penukaran minyak. Anda juga boleh lakukan sendiri dan anda hanya perlukan kompresor udara dan hose, socket, penutup skru 4-dalam-1, dan paip.

 

4) Membaikpulih lampu kereta anda

Restoring your headlamps

Photo credits: Pro Tool Reviews

 

Membaikpulih lampu depan kereta anda adalah penting untuk pemanduan yang selamat, terutamanya dalam keadaan cahaya malap. Lama kelamaan, lampu kereta boleh menjadi berkabus atau kekuningan akibat pendedahan UV dan serpihan jalan.

Untuk memulihkan lampu kereta anda, anda boleh menggunakan kit pemulihan lampu kereta yang mempunyai barang pembersihan yang berkaitan dan boleh menjadikan lampu depan anda kelihatan serba baharu. Jika anda mempunyai bajet yang terhad, anda boleh menggunakan ubat gigi dan/atau pengilat kereta,pastinya lampu depan anda akan kelihatan lebih baik daripada sebelumnya!

 

5) Menukar pengelap cermin anda

Changing your wipers

Photo credits: Wrench

 

Menukar pengelap cermin anda ataupun lebih dikenali sebagai wiper adalah tugas penyelenggaraan kereta penting yang perlu dilakukan oleh setiap pemandu dengan kerap. Wiper bertanggungjawab untuk memastikan cermin depan bersih daripada hujan dan kotoran yang boleh menjejaskan penglihatan anda, jadi penting untuk memeriksanya dengan kerap dan menggantikannya apabila ia mula keras atau meninggalkan kesan. Wiper juga akan haus jadi adalah idea yang baik untuk menggantikannya setiap 6 bulan.

Walaubagaimanapun, pastikan anda mengukur wiper cermin sedia ada anda sebelum membeli set baharu. Saiz yang salah boleh menjejaskan cara wiper anda berfungsi dan berapa banyak kawasan cermin depan anda yang boleh dibersihkan.

 

Itulah dia, 5 penyelenggaraan kereta DIY yang perlu dilakukan oleh setiap pemandu! Tugas-tugas penyelenggaraan kereta ini semuanya mudah dilakukan sendiri dan membantu memastikan kereta anda berfungsi dengan baik untuk beberapa tahun akan datang. Dengan meluangkan masa untuk melakukan tugas-tugas penyelenggaraan kereta ini dengan kerap, anda boleh menjimatkan banyak wang dan kerumitan dalam jangka masa panjang!