Blog

5 Perkara Yang Anda Tidak Patut Lakukan Semasa Memandu Dalam Hujan

Memandu di dalam hujan boleh menimbulkan pengalaman yang menakutkan walaupun pemandu yang paling berpengalaman. Keadaan cuaca yang lembap boleh memberikan pelbagai cabaran di jalan raya, daripada jarak penglihatan yang berkurangan kepada peningkatan jarak berhenti. Sebagai pemandu, penting untuk mengetahui cara untuk kekal selamat semasa memandu dalam hujan dan masa untuk berehat apabila perlu.

Jika anda bercadang untuk berhenti dan menunggu hujan, BHPetrol mempunyai akses ke seluruh negara dengan 400 stesen BHPetrol di seluruh negara untuk pemandu yang ingin berhenti dan mengambil sedikit minuman atau minuman panas. Ini bukan sahaja memberi peluang untuk berehat dan mengecas semula, tetapi juga memberi masa untuk hujan reda sebelum meneruskan perjalanan anda.

Dalam catatan blog ini, kami akan menyenaraikan lima perkara yang anda tidak patut lakukan semasa memandu dalam hujan untuk membantu anda kekal selamat di jalan raya, serta menyertakan petua untuk berhenti dengan mudah di stesen BHPetrol. Jadi, ayuh kita!

1) Jangan Gunakan Lampu Pancaran Tinggi Anda

Photo Credits: Arnold Clark

 

JANGAN LAKUKAN

Dengan menggunakan lampu pancaran tinggi anda semasa hujan boleh membahayakan diri anda dan pemandu lain di jalan raya. Memandangkan ia direka untuk memberikan keterlihatan maksimum dalam keadaan cahaya malap, semasa hujan lebat, bagaimanapun, ia boleh memantulkan titisan air dan menyebabkan silau, mengurangkan keterlihatan dan bukannya memperbaikinya.

Selain itu, penggunaan lampu pancaran penuh dalam keadaan basah juga boleh menyukarkan untuk membezakan antara air di jalan dan permukaan yang kering. Ini boleh menyukarkan untuk mengemudi melalui kawasan banjir dan mengelakkan bahaya dengan selamat.

LAKUKAN

Daripada menggunakan lampu pancaran tinggi, disyorkan untuk menggunakan lampu pancaran celup atau lampu kabus dalam keadaan cuaca basah. Lampu pancaran celup memberikan pencahayaan yang mencukupi tanpa menyebabkan silau atau pantulan, manakala lampu kabus direka khusus untuk digunakan dalam cuaca buruk.

 

2) Jangan Brek Secara Tiba-tiba

Photo Credits: Auto Deal

 

JANGAN LAKUKAN

Jalan basah mengurangkan geseran dengan ketara berbanding jalan kering. Apabila anda menekan brek secara tiba-tiba, tayar mungkin kehilangan daya tarikan, mengakibatkan kehilangan kawalan ke atas kenderaan. Brek kecemasan juga boleh memberi banyak tekanan pada sistem brek kereta, yang berpotensi menyebabkan brek luntur atau masalah mekanikal lain.

LAKUKAN

Jika keselamatan adalah keutamaan anda, anda dinasihatkan untuk menekan brek secara beransur-ansur dan tetap apabila anda merasakan perlu untuk memperlahankan atau berhenti. Ia juga penting untuk memandu pada kelajuan sederhana dengan mengelakkan stereng atau pecutan mengejut, untuk mengurangkan kemungkinan tergelincir dan meningkatkan kawalan.

 

3) Jangan Memandu Laju

Photo Credits: Selangor Kini

 

JANGAN LAKUKAN

Memandu terlalu laju dalam hujan boleh membahayakan kerana jalan raya cenderung lebih licin. Semasa hujan lebat atau di jalan yang tidak diselenggara dengan baik, walaupun sedikit air di jalan raya boleh membawa kepada bahaya yang ketara, terutamanya apabila kenderaan bergerak pada kelajuan tinggi.

LAKUKAN

Adalah penting untuk memperlahankan dan memberi diri anda banyak ruang untuk brek. Ini akan mengurangkan kemungkinan tergelincir atau hydroplaning, yang boleh menyebabkan kemalangan. Jika anda berasa tidak selesa memandu dalam hujan, pertimbangkan untuk berhenti dan menunggu hujan reda, atau dapatkan hidangan ringan di BHPetromart terdekat dengan pelbagai jenis minuman panas, makanan ringan dan makanan cepat saji yang disediakan di setiap stesen BHPetrol.

 

4) Jangan Ikuti Dekat Kenderaan Lain

Photo Credits: Driver’s Alert dan Transpoco

 

JANGAN LAKUKAN

Apabila memandu terlalu dekat di belakang kenderaan lain dalam keadaan cuaca basah, pemandu akan berisiko kerana tidak mempunyai masa yang cukup untuk bertindak balas dan brek sekiranya berlaku perhentian kecemasan atau halangan yang tidak dijangka di jalan raya. Ini boleh menyebabkan perlanggaran bahagian belakang, salah satu jenis kemalangan yang paling biasa disebabkan oleh mengikut terlalu rapat.

LAKUKAN

Untuk mengelakkan risiko ini, adalah penting untuk mengekalkan jarak berikut yang selamat dalam keadaan cuaca basah, sebagai contoh, meninggalkan ruang sekurang-kurangnya tiga saat antara kenderaan mereka dan yang betul-betul di hadapan mereka. Ini memberi masa yang cukup kepada pemandu untuk bertindak balas dan brek jika perlu, mengurangkan risiko kemalangan yang disebabkan oleh mengikut terlalu rapat.

 

5) Elakkan Daripada Gangguan

Image credits: jcomp on Freepik

 

JANGAN LAKUKAN

Memandu dalam hujan sudahpun menimbulkan pelbagai cabaran dan bahaya, menjadikannya penting bagi pemandu untuk kekal fokus dan prihatin. Gangguan biasa untuk pemandu termasuk menggunakan peranti mudah alih, makan dan minum semasa memandu, dan berinteraksi dengan penumpang lain di dalam kereta.

LAKUKAN

Untuk kekal selamat di jalan raya, pemandu harus sentiasa fokus secara mental ke hadapan dan memberi perhatian kepada isyarat lalu lintas di sekeliling mereka. Jika anda mendapati diri anda keletihan atau mental terganggu, singgah ke lokasi yang selamat dan berehat sebentar untuk fokus semula dan menyegarkan diri. Jika kenderaan anda mempunyai fungsi arahan suara, gunakannya untuk membuat panggilan telefon, menghantar mesej atau mengawal fungsi tertentu tanpa mengalihkan tangan anda dari roda atau mata dari jalan.

 

Sama ada anda seorang pemandu yang berpengalaman atau baru bermula, petua ini diharapkan dapat membantu anda memandu keadaan cuaca basah dengan yakin. Lain kali anda memandu dalam hujan dan memerlukan rehat daripada cuaca basah, ingat bahawa BHPetrol senantiasa ada untuk anda! 

Dengan BHPetromart tersedia di setiap stesen, anda boleh mencari tempat yang selamat dan mudah untuk berehat. Tidak perlu risau tentang hujan, hanya singgah dan berehat dengan baik. Keselamatan dan keselesaan anda amat penting dan BHPetrol sedia untuk menjadikan perjalanan anda lebih lancar samada hujan ataupun di ketika cuaca cerah!