Blog

5 Tabiat Yang Boleh Memudaratkan Kereta Anda

Kereta anda ialah salah satu pelaburan terbesar anda, dan adalah penting untuk merawatnya dengan berhati-hati. Kecuaian dalam menjaga enjin kereta anda boleh menyebabkan pembaik pulih yang mahal dan jangka hayat kenderaan anda lebih pendek. Malangnya, kebanyakan pemilik kereta tidak tahu amalan apa yang berbahaya kepada enjin kereta mereka. Jika anda adalah antara pemandu yang bertanggungjawab yang mengambil berat tentang kesejahteraan kenderaan anda, kami mengajak anda untuk menyertai kami di blog ini untuk mempelajari petua mengenai cara mengekalkan prestasi kelancaran enjin dan memastikan jangka hayatnya lebih lama.

Apabila ianya mengenai cara untuk mengekalkan kesihatan enjin, ia sentiasa penting untuk mempertimbangkan kualiti bahan api yang anda gunakan. Di BHPetrol, kami menawarkan campuran bahan api Infiniti revolusioner kami, yang terkenal dengan sifat bebas deposit karbonnya. Bahan api yang luar biasa ini bukan sahaja memastikan jangka hayat enjin anda tetapi juga meningkatkan pengalaman pemanduan keseluruhan anda. Dengan 400 stesen di seluruh negara, kami memudahkan anda memberikan penjagaan yang sewajarnya kepada kereta anda.

Kini setelah anda mempunyai pemahaman ringkas tentang kepentingan menjaga enjin kereta anda, mari kita selami 5 amalan biasa ini yang harus anda elakkan jika anda mahu kereta anda berada dalam keadaan terbaik selama bertahun-tahun.

 

Memandu Pada Kelajuan Terlalu Tinggi

Image credits: pvproductions on Freepik

 

Memandu pada kelajuan tinggi bukan sahaja meningkatkan kemungkinan kemalangan, tetapi juga memberi tekanan yang ketara pada komponen kritikal seperti enjin, transmisi dan brek. membawa kepada haus dan lusuh yang dipercepatkan. Ingat lebih laju kelajuan, lebih sukar kereta anda perlu bekerja, akhirnya mengurangkan jangka hayatnya.

 

Jangan Sesekali Tukar Gear ‘P’ Sebelum Kereta Anda Berhenti Sepenuhnya

Image credits: evening_tao on Freepik

 

Tergesa-gesa dan perlu meletak kereta anda dengan cepat? Sesetengah kereta moden tidak membenarkan beralih kepada mod letak kenderaan sehingga kenderaan itu berhenti sepenuhnya. Walau bagaimanapun, ia mungkin boleh dilakukan apabila anda tergesa-gesa bertukar kepada mod “P” dan itu boleh merosakkannya. Tujuan alat letak kereta ini bukan untuk menggantikan brek sebaliknya untuk memastikan kereta tidak bergerak apabila diletakkan. Oleh itu, dinasihatkan untuk tidak menggunakan ‘Park’ sehingga kenderaan anda berhenti sepenuhnya.

 

Elakkan Memandu Menurun Bukit Semasa dalam Gear Neutral

Photo Credits: LP Services and Wap Car Forum

 

Walaupun ramai pemandu berpengalaman mencadangkan bahawa menggunakan Neutral adalah amalan penjimatan bahan api, ia mungkin tidak menghasilkan prestasi optimum untuk enjin kereta anda. Bertukar kepada gear N akan menghentikan aliran bahan api ke enjin, mengehadkan kawalan anda pada kereta untuk menggunakan gear enjin untuk nyahpecutan, sementara itu memberi lebih tekanan pada brek utama. Pengurangan kawalan ke atas kereta boleh terbukti berbahaya, terutamanya dalam situasi di mana tindak balas pantas diperlukan, seperti memandu menuruni cerun.

Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa gear N hanya boleh digunakan apabila kereta anda tidak bergerak dan bukan semasa memandu di jalan raya. Jika anda tertanya-tanya bila anda perlu menggunakan gear N, berikut ialah beberapa petua berguna:

  • Gunakan gear N untuk menjimatkan minyak semasa berhenti di lampu isyarat atau dalam trafik yang bergerak perlahan.
  • Gunakan gear N untuk menunda kenderaan lain.
  • Jangan sesekali beralih kepada Neutral semasa memandu.

 

Elakkan Perubahan Lorong Dengan Kerap dan Tidak Dapat Diramalkan

Photo Credits: Road Safety UAE

 

Amalan ini boleh menyebabkan kehausan yang tidak perlu pada transmisi dan enjin kenderaan anda. Pecutan dan nyahpecutan mendadak yang dikaitkan dengan penukaran lorong bukan sahaja boleh menyumbang kepada peningkatan penggunaan bahan api tetapi juga menyebabkan kerosakan pada komponen transmisi dan meningkatkan ketegangan dan kemungkinan kerosakan. Adalah penting untuk mengenali akibatnya dan mempertimbangkan untuk menggunakan teknik pemanduan alternatif untuk mengurangkan kesan buruk ini terhadap jangka hayat dan prestasi keseluruhan kenderaan anda.

 

Jangan Sekali-kali Memandu dengan Tangki Bahan Api Rendah Kerap

Photo Credits: Reader’s Digest

 

Memandu dengan tangki bahan api yang rendah secara konsisten adalah tabiat yang boleh menyebabkan pelbagai masalah. Berjalan pada paras bahan api yang rendah boleh membawa kepada bahan cemar atau zarah asing yang mendap di bahagian bawah tangki gas, yang berpotensi menyumbat sistem bahan api dalam satu tempoh masa.

Bilakah masa terbaik untuk mengisi minyak? Adalah dinasihatkan untuk mengisi semula tangki anda sebaik sahaja ia mencapai tanda suku. Dengan mengisi sebahagian tangki, anda boleh memaksimumkan perbatuan gas anda dengan mengambil kesempatan daripada pengurangan berat dalam kenderaan.

Sedang cari stesen terdekat untuk mengisi minyak? Anda kini boleh mencari stesen BHPetrol terdekat anda dengan mudah dengan menggunakan alat pencari stesen kami – Stesen BHPetrol Berdekatan Saya. Dengan lawatan berulang kali untuk menambah tenaga, memiliki eKad BHPetrol atau aplikasi eKad membantu anda menjimatkan wang dan memperoleh mata ganjaran untuk pelbagai hadiah dan penebusan baucar – memberi anda nilai tambahan kepada lawatan rutin anda ke stesen minyak.

 

Berikut adalah 5 tabiat yang harus anda elakkan untuk melindungi enjin kereta anda! Ingat, keselamatan adalah keutamaan yang paling utama dalam hal pemanduan. Dengan mengekalkan prestasi enjin kereta anda, anda boleh meningkatkan jangka hayat, kecekapan bahan api dan prestasi keseluruhannya di jalan raya.