Blog

5 Tip Memandu Meredah Banjir Dengan Selamat

Hujan lebat baru-baru ini telah menyebabkan keadaan jalan menjadi berbahaya, menimbulkan kebimbangan tentang kemungkinan banjir dan menjejaskan keseluruhan pemanduan. Banjir boleh menjadi sangat berbahaya untuk kenderaan dan para penumpang. Ramai orang cuba memandu meredah banjir, dan ini boleh menjadi sangat berisiko jika anda tidak bersedia. Mahir dalam cara bertindak balas dan mengemudi dengan selamat semasa keadaan sedemikian boleh memastikan keselamatan diri anda dan orang lain di jalan raya.

Sebelum kita meneruskan perkongsian tips mengenai cara bertindak balas semasa meredah banjir, adalah penting untuk diingat bahawa ia boleh menjadi langkah bijak untuk berhenti dan menunggu hingga hujan reda. Kebetulan, BHPetrol menawarkan kebolehcapaian di seluruh negara dengan 400 stesen BHPetrol terletak di seluruh negara. Stesen-stesen ini memberi peluang kepada pemandu untuk berhenti, menikmati sedikit minuman atau minuman panas, dan menunggu hujan reda sebelum meneruskan perjalanan.

Mari kita kongsikan 5 tip ini tentang cara memandu meredah banjir dengan selamat!

 

Matikan Penyaman Udara

Image credits: stefamerpik on Freepik

 

Apabila memandu melalui banjir, adalah penting untuk mematikan penghawa dingin anda. Sebabnya ialah pemampat kereta sangat terdedah kepada kerosakan air, terutamanya untuk kedudukannya yang lebih dekat dengan tanah dalam ruang enjin. Oleh itu, untuk mengelakkan sebarang kerosakan yang tidak perlu pada sistem penghawa dingin kereta anda, pastikan anda mematikannya sebelum memasuki air banjir.

Ia juga dipercayai bahawa mematikan penghawa dingin anda boleh mendatangkan faedah yang berpotensi apabila memandu meredah banjir. Dengan mematikan penyaman udara anda, anda boleh memberikan enjin dengan sedikit kuasa tambahan yang mungkin terbukti penting dalam keadaan yang mencabar.

 

Menilai Kedalaman Air Banjir

Photo credits: Focus Malaysia

 

Kedalaman air di jalan raya boleh mengelirukan yang mana mungkin kelihatan seperti lopak yang boleh bertukar menjadi kolam air yang dalam. Sebelum mempertaruhkan nyawa dan kenderaan anda, luangkan masa untuk memeriksa kedalaman air. Anda boleh melakukan ini dengan memeriksa garis air pada objek berdekatan seperti dinding atau pokok. Jika paras air lebih tinggi daripada dasar kereta anda, sebaiknya jangan cuba meredah banjir.

 

Perlahankan Kelajuan Kereta Anda

Photo Credits: Selangor Kini

 

Jika anda benar-benar perlu meredah banjir, anda harus memperlahankan kenderaan anda. Semakin perlahan anda pergi, semakin kurang percikan air dan ombak, yang boleh mengurangkan jumlah air yang masuk ke dalam enjin dan komponen lain kenderaan anda. Memandu pada kelajuan tinggi juga boleh menghasilkan gelombang haluan yang boleh membanjiri kenderaan lain yang menyebabkan kemalangan yang berbahaya.

 

Jangan Mulakan Semula Enjin Anda Jika Kenderaan Anda Terhenti

Image credits: prostooleh on Freepik

 

Jika kenderaan anda tiba-tiba berhenti semasa meredah banjir, jangan cuba menghidupkan semula enjin. Menghidupkan semula boleh menyebabkan kerosakan yang tidak boleh diperbaiki di mana air yang masuk ke dalam enjin boleh menyebabkan kegagalan mekanikal yang dikenali sebagai kunci hidro. Jika kenderaan anda berhenti berfungsidalam banjir, adalah lebih selamat untuk keluar dari kereta anda dan bergerak ke jarak yang selamat sehingga bantuan tiba.

Tip: Tekanan air di luar mungkin menghalang pintu anda daripada dibuka. Anda boleh cuba menggunakan kekerasan dengan menolak pintu dengan kedua-dua kaki anda.

 

Memandu Di Sepanjang Titik Tertinggi Di Dalam Banjir

Image credits: topntp26 on Freepik

 

Adalah dinasihatkan untuk sentiasa memandu di sepanjang titik tertinggi pada sesuatu jalan. Memandangkan kebanyakan jalan berturap dengan celup di satu sisi, bahagian tengah jalan biasanya merupakan titik tertinggi. Lazimnya, bahagian tengah jalan adalah paling kurang terendam, mengakibatkan risiko kenderaan yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, beringatlah untuk menghormati trafik masuk semasa menggunakan pendekatan ini. Berhati-hati dan bersabar, bergilir-gilir dengan pemandu lain, untuk memastikan keselamatan semua orang.

 

Kami berharap 5 tip untuk memandu meredah banjir ini telah membantu anda untuk lebih mengetahui tentang kemungkinan bahaya dan situasi yang mungkin anda hadapi semasa keadaan sedemikian. Ingat, apabila anda menghadapi peningkatan paras air di jalan raya, pastikan anda mengutamakan keselamatan anda di atas segala-galanya dan ambil tindakan yang paling sesuai.