Blog

6 Lokasi Road Trip Dalam 1 Jam Perjalanan Dari KL

Tiada idea yang lebih baik daripada perjalanan jalan raya secara spontan untuk melarikan diri daripada kesibukan bandar, dan nasib baik, terdapat banyak destinasi menarik yang terletak dalam jarak hanya sejam pemanduan dari Kuala Lumpur. 

Semasa anda memandu dalam keselesaan kereta anda, percayai BHPetrol eCard dan eCard app untuk meningkatkan pengalaman pemanduan anda. Dengan mendaftar sebagai ahli eCard kami, anda boleh menikmati pemanduan tanpa kerumitan dengan faedah yang menyeronokkan di mana-mana stesen perkhidmatan petrol yang mengambil bahagian di Malaysia. Anda juga boleh berasa tenang semasa mengisi minyak kereta anda kerana aplikasi akan membantu anda mencari stesen BHPetrol terdekat dari mana sahaja anda berada!

Sama ada anda mencari landskap semula jadi yang menakjubkan, tarikan budaya atau pengembaraan luar yang mendebarkan, kami telah menemui 5 tempat road trip yang paling digemari yang terletak kurang daripada 1 jam dari bandar KL!

 

1) Bentong, Pahang

Bentong Pahang_Short KL Getaway Road Trip Destination

Photo credits: Trixoli and Tripadvisor

 

Jarak dari Kuala Lumpur: 55 minit

Bersiar-siar di jalan yang mempunyai kenangan dan mengenang kembali keindahan retro di pinggir bandar yang terletak di barat Pahang. Bentong juga terkenal dengan rumah kedai pra-perang dan makanan lazat yang menjadikannya tempat pelancongan mesra keluarga. Dengan hanya 1 jam pemanduan dari bandar KL, anda boleh memulakan perjalanan anda menikmati kopi di Tong Kee Kopitiam, diikuti dengan lawatan ke Air Terjun Chamang, dan Galeri Bentong dengan menyelami nostalgia sejarah perlombongan bijih timah sepenuhnya.

 

2) Kuala Selangor

Kuala Selangor Sky Mirror_Fireflies_Short KL Getaway Road Trip Destination

Photo Credits: plus.com.my

 

Jarak dari Kuala Lumpur: 1 jam

Tidak jauh dari KL, Kuala Selangor adalah sebuah bandar pesisir pantai yang terletak kira-kira 50 km di utara Klang. Terkenal dengan fenomena Sky Mirror yang memukau di Pantai Sasaran, anda boleh melepaskan imaginasi yang berkreatif dengan helah fotografi anda pada keajaiban semula jadi ini yang berlaku semasa air surut apabila permukaan air berubah menjadi cermin.

Pastikan anda meluangkan sedikit masa untuk berehat dan menikmati jamuan makanan laut yang lazat di restoran tempatan. Akhiri hari dengan penuh semangat dengan menaiki bot untuk melihat sinaran kelip-kelip yang menakjubkan hidup di kawasan bakau di sepanjang Sungai Selangor.

 

3) Pulau Carey: Pelancongan Budaya Orang Asli

Pulau Carey Island_Mah Meri Culture Orang Asli_Short KL Getaway Road Trip Destination

Photo Credits: Tripadvisor

 

Jarak dari Kuala Lumpur: 1 jam

Terletak di timur laut Kuala Lumpur, Pulau Carey merupakan destinasi menawan yang menawarkan gabungan unik alam semula jadi, budaya dan ketenangan. Jika budaya dan sejarah tempatan mencetuskan minat anda, anda pasti boleh menikmati warisan budaya pulau yang kaya di Kampung Budaya Mah Meri. Di Pusat Kebudayaan dan Kraftangan Orang Asli, anda juga boleh menyaksikan tarian tradisional dan ukiran kayu yang rumit. Untuk merasai perisa tempatan, jangan lepaskan peluang untuk merasai keenakan makanan laut istimewa yang terkenal dengan Pulau Carey.

 

4) Gombak: Batu Caves and Kanching Waterfall

Gombak Batu Caves Visit_Kanching Waterfall_Short KL Getaway Road Trip Destination

Photo Credits: Viator and Travel Awaits

 

Jarak dari Kuala Lumpur: 30 minit

Ambil peluang untuk melawat daerah yang meriah di sempadan Kuala Lumpur ini. Dengan hanya 30 minit pemanduan, anda pasti akan berpuas hati kerana dipenuhi dengan aktiviti yang mengagumkan! Air terjun Kanching semula jadi yang terkenal dibuka pada pukul 7 pagi setiap hari, yang dilengkapi dengan air terjun 7 peringkat yang menampung tahap kesukaran yang berbeza.

Batu Caves pula merupakan kuil suci Hindu dan merupakan antara destinasi pelancongan paling popular di Malaysia. Jangan lupa untuk mengambil beberapa gambar dengan 272 anak tangga yang menakjubkan yang dilukis dengan warna pelangi. Kawasan sekitar juga menawarkan banyak pilihan makanan, jadi pastikan anda mengunjungi pusat penjaja yang menyajikan hidangan dan makanan ringan yang lazat.

 

5) Kuala Langat: Pantai Morib

Morib Beach_Short KL Getaway Road Trip Destination

Photo Credits:  Visit Selangor

 

Jarak dari Kuala Lumpur: 55 minutes

Sebagai salah satu pantai terdekat ke Kuala Lumpur, Pantai Morib ialah destinasi yang sesuai untuk warga-warga kota yang mencari percutian tepi laut yang cepat pada hujung minggu. Pantai Morib mempunyai garis pantai sepanjang kira-kira 3 km yang juga dilengkapi dengan taman tepi pantai yang luas dilengkapi dengan kemudahan asas yang memudahkan aktiviti popular termasuk bola sepak pantai, bola tampar dan layang-layang, sambil menikmati bayu laut yang sepoi-sepoi.

 

6) Sungkai, Perak

Sungkai Sungai Klah Resort_Short KL Getaway Road Trip Destination

Photo Credits: Go Kelah

 

Jarak dari Kuala Lumpur: 1 jam 20 minit

Walaupun Perak mempunyai banyak destinasi yang berbaloi untuk dikunjungi, Sungkai mungkin kurang terkenal berbanding rakan sejawatnya seperti Ipoh dan Taiping, tetapi pastinya ia tidak kekurangan faktor keseronokan.

Sungkai menawarkan perjalanan yang tidak dapat dilupakan untuk meneroka alam semula jadi yang tenang dan rasa tradisi dan citarasa tempatan. Salah satu tempat yang paling menarik ialah Taman Air Panas Sungai Klah, kolam air panas semula jadi yang membolehkan anda menikmati aktiviti taman air, aktiviti merebus telur atau sekadar mandi dan berehat.

 

Kini setelah anda mengetahui tentang 6 tempat perjalanan jalan raya yang menakjubkan dalam masa sejam pemanduan dari KL, tiba masanya untuk memulakan perjalanan!

Dan jangan lupa tentang satu perkara penting yang berpengaruhi pada perjalanan road trip adalah petrol. Nasib baik, BHPetrol telah menyediakan anda dengan lebih 400 stesen di seluruh negara untuk memastikan perjalanan yang lancar di sepanjang perjalanan. Dengan kebolehcapaian yang baik dan petrol berkualiti, anda boleh menumpukan pada menikmati laluan yang indah dan membuat kenangan bersama orang tersayang anda. Jadi kemaskan beg anda, isikan tangki anda di BHPetrol, dan mari kita mulakan pengembaraan!