Blog

7 Snek Kanak-Kanak Malaysia Boleh Di Dapati Dari BHPetromart

Tidak dinafikan negara kita dilimpahi dengan pelbagai makanan yang hebat. Negara kita terkenal sebagai syurga pencinta makanan, dari makanan jalanan yang menyelerakan sehingga masakan tempatan boleh didapati di mana-mana, pada setiap masa. Gastronomi bukan satu-satunya perkara yang terkenal di Malaysia; malah kita dilimpahi dengan snek yang juga sangat unik dan lazat!!

Agak mustahil untuk tidak jatuh cinta dengan makanan ringan Malaysia, yang kebanyakannya merupakan kegemaran ramai pada zaman dahulu. Tidak kira apa yang anda idamkan, anda sentiasa boleh mencari sesuatu untuk memenuhi citarasa anda, daripada hidangan manis sehingga makanan ringan yang lazat yang akan membuatkan anda kembali untuk mendapatkan lebih banyak lagi.

Dengan 400 stesen BHPetrol di seluruh Malaysia, anda boleh memenuhi keinginan makanan ringan anda dengan mudah di mana-mana BHPetromart! Lebih-lebih lagi, anda juga boleh memperoleh mata dan menebus ganjaran hebat denganLebih-lebih lagi, anda juga boleh memperoleh mata dan menebus ganjaran hebat dengan eKad apabila anda membeli-belah atau mengisi minyak di BHPetrol!

Dengan itu, kami telah mengumpulkan 7 makanan ringan zaman kanak-kanak Malaysia yang paling ikonik yang boleh anda temui di BHPetromart!

 

1) Yupi Gummy

Yupi Gummy

Photo Credits: Yupiland

Yupi Gummies terdapat dalam pelbagai bentuk, tetapi rata-rata menyukai versi burger! Angkat tangan jika anda seorang yang amat sukakan ‘burger’ ini dengan menceraikannya menjadi kepingan kecil untuk memakannya! Makanan ringan zaman kanak-kanak Malaysia ini tiada rasa seperti daging dan sos tomato, tetapi ia tetap menjadi pujaan ramai.

 

2) Mamee Monster

Mamee Monster

Photo Credits: Rise Malaysia

 

Mamee Monster ialah snek kanak-kanak Malaysia yang masih popular sehingga hari ini! Tidak seperti mee segera biasa, snek mi segera ini tidak memerlukan air mendidih. Anda boleh makan terus dari beg selepas menambah pek perasa! Apakah cara kegemaran anda untuk memakannya? Adakah anda menggigit seluruh petak atau menghancurkannya menjadi kepingan kecil?

 

3) Push Pops

Push Pops

Photo Credits: Roll My Ice

 

Bukan rahsia lagi bahawa Push-Pops adalah kenangan zaman kanak-kanak yang amat disayangi. Semua orang tahu Push-Pops atau mungkin pernah menggunakannya sebagai “lip balm” atau “gincu” sebelum memakannya sedikit demi sedikit. Push-Pops ini didatangkan dalam bungkusan unik yang membolehkan anda makan dengan segera atau menyimpannya untuk kemudian dengan menutup menggunakan penutup yang disediakan. Gula-gula yang sempurna untuk kanak-kanak semasa dalam perjalanan!

 

4) Popo Fish Muruku

Popo Fish Muruku

Photo Credits: Amazon

 

Snek lazat yang dinikmati rakyat Malaysia dari semua peringkat umur, Popo Fish Muruku juga terkenal dengan maskot bayi yang comel. Diperasakan dengan adunan rempah, ia adalah snek lazat yang sentiasa ada semasa malam wayang dan perjumpaan keluarga. Ia adalah satu hidangan hebat yang pasti akan mengukir senyuman di wajah sesiapa sahaja – muda atau tua – dan pasti akan membawa semua orang bersama-sama untuk snek yang lazat!

 

5) Chupa Chups

Chupa Chups

Photo Credits: Sunshine Confectionery

 

Apakah imej pertama yang muncul dalam fikiran anda apabila anda mendengar perkataan “lollipop”? Bagi kami, Chupa Chups adalah bom – ada sesuatu yang unik dan nostalgia tentang mengunyah lolipop! Dengan begitu banyak jenis perisa yang terdapat di pasaran, pasti ada satu yang memenuhi citarasa setiap kanak-kanak.

 

6) Ligo Kismis

Ligo Raisins

Photo Credits: Mahamahu

 

Kismis tanpa biji California ini adalah salah satu snek paling sihat yang biasa di makan semasa kanak-kanak. Kismis ini boleh menjadi ketagihan dan rasa lazatnya akan membuatkan teringin mendapatkannya lebih banyak lagi.

 

7) Dahfa Snek Ikan

Dahfa Fish Snack

Photo Credits: Shutterstock

 

Jaluran ini diperbuat daripada daging ikan sebenar dan merupakan snek  yang diambil satu ketika dahulu sehingga kini. Bau nya yang unik apabila anda memakannya, perasaan mengambil dan memasukkan tandan Snek Ikan Dahfa ke dalam mulut anda benar-benar merangkumi pengalaman snek Malaysia. Rasa masin dan pedasnya kekal di lidah dan bibir anda, menjadikannya sukar untuk berhenti makan jalur ikan yang menarik ini!

 

 

Itu dia, 7 snek zaman kanak-kanak Malaysia yang anda boleh dapatkan di BHPetromart! Lain kali anda singgah ke BHPetromart terdekat anda, pastikan dapatkan satu! Lebih-lebih lagi, dengan eKad BHPetrol, anda boleh memperoleh mata dan menebus ganjaran yang hebat apabila anda membeli-belah atau menambah tenaga di BHPetrol, tidak kira sama ada anda singgah sebentar untuk berehat atau bersiap untuk perjalanan jauh!