Blog

9 Simbol Papan Pemuka Kereta Mesti Tahu dan Cara Bertindakbalas Mengenainya

Semasa memandu kereta adalah penting untuk mengetahui apakah simbol terpapar di papan pemuka kereta anda yang ingin disampaikan kepada anda. Simbol ini mungkin menyala pada bila-bila masa semasa anda memandu dan mungkin menunjukkan masalah atau bahaya. Memahami isyarat ini menjadi penting, terutamanya apabila musim cuti semakin hampir dan anda mungkin merancang untuk memandu jauh ke kampung atau memulakan perjalanan jalan raya.

Sekiranya berlaku kecemasan, lebih baik bertindak balas dengan cepat dan berhentikan kenderaan untuk keselamatan anda. Mujurlah, dengan 400 stesen minyak yang terletak di lokasi yang sesuai di seluruh negara, BHPetrol bersedia untuk memberikan bantuan kepada anda sambil menawarkan peluang untuk memperoleh mata dan menebus ganjaran dengan eCard BHPetrol apabila anda berehat di stesen tersebut. Apatah lagi setiap stesen BHPetrol dilengkapi dengan tandas awam dan surau, menyediakan tempat yang selamat untuk menilai keadaan anda.

Dalam catatan blog ini, kami akan membincangkan 9 simbol papan pemuka kereta yang mesti diketahui dan cara bertindak balas terhadapnya supaya pemandu boleh kekal selamat dan mengelakkan sebarang masalah yang mungkin timbul semasa memandu.

 

Lampu Kawalan Kestabilan

Photo Credits: Uchanics

 

Ambil perhatian bahawa kawalan kestabilan, juga dikenali sebagai lampu kawalan cengkaman akan menyala apabila sistem aktif. Menekan pedal gas semasa memandu dalam cuaca ekstrem, seperti hujan lebat boleh mencetuskan lampu papan pemuka ini, menunjukkan sistem berfungsi dengan betul. Walau bagaimanapun, jika lampu ini menyala semasa pemanduan kelajuan sederhana di permukaan kering, mungkin terdapat masalah sistem, mungkin dikaitkan dengan penderia kelajuan roda. Untuk membetulkan isu ini, anda disyorkan untuk segera berhenti dan menghubungi mekanik untuk mendapatkan bantuan.

 

Periksa Lampu Enjin

Photo Credits: Car And Driver

Apabila lampu ini menyala, potensi masalah mungkin kecil seperti wayar longgar atau penutup gas yang tidak dipasang dengan betul. Sebagai alternatif, ini mungkin menunjukkan isu yang lebih ketara jauh di dalam enjin, ekzos atau sistem kawalan pelepasan anda. Dalam situasi di mana anda tidak dapat mengenal pasti masalah, kami sentiasa mengesyorkan anda berhenti memandu, tarik perlahan dan periksa sebelum meneruskan pemanduan.

 

Lampu Amaran Bateri

Photo Credits: Auto Zone

 

Jika lampu amaran bateri menyala, ini menunjukkan bahawa bateri anda tidak menerima pengecasan yang betul, atau mungkin terdapat potensi masalah dengan pendawaian, alternator atau komponen elektrik lain kenderaan. Adalah penting untuk mematikan semua sistem elektrik yang tidak diperlukan dan memberi perhatian kepada sebarang bunyi atau aktiviti luar biasa dalam kenderaan anda.

 

Lampu Amaran Tekanan Minyak

Photo Credits: Filtron

 

Lampu amaran tekanan minyak menunjukkan bahawa tekanan minyak kereta anda lebih rendah daripada yang sepatutnya. Tekanan minyak yang rendah boleh menyebabkan kerosakan enjin yang serius. Adalah penting untuk berhenti ke tempat yang selamat, matikan enjin anda dan periksa paras minyak anda. Jika ia adalah sesuatu selain daripada penuh, anda tidak seharusnya memandu kereta anda dan hendaklah segera mendapatkan sokongan teknikal profesional.

 

Lampu Amaran Brek

Photo Credits: Filtron

 

Jika lampu ini menyala, ini bermakna sistem brek kereta anda tidak berfungsi dengan baik. Ia mungkin disebabkan oleh paras bendalir brek yang rendah atau pad brek yang haus. Adalah penting untuk membawa kereta anda kepada mekanik secepat mungkin untuk mengelakkan sebarang kemungkinan kemalangan.

 

Lampu Sistem Pemantauan Tekanan Tayar (TPMS)

Photo Credits: Kalltire

Jika simbol ini menyala, ini bermakna terdapat masalah dengan tekanan tayar anda. Memandu dengan tayar kurang kembung boleh menyebabkan pengendalian yang lemah, jarak tempuh gas yang lebih rendah, dan berpotensi menyebabkan letupan. Pastikan anda memeriksa semua tayar anda secepat mungkin dan mengembangnya ke paras tekanan yang disyorkan yang betul.

 

Lampu Amaran ABS

Photo Credits: Driving Test Tips

 

Jika simbol ini menyala, ini bermakna terdapat masalah dengan sistem brek anti kunci anda. ABS membantu mengawal kereta anda dalam keadaan licin. Adalah penting untuk membawa kereta anda kepada mekanik untuk membaiki ABS secepat mungkin.

 

Lampu Amaran Penyejuk

Photo Credits: CarParts.com

 

Jika lampu ini menyala, ini bermakna suhu penyejuk dalam kereta anda terlalu tinggi. Ia mungkin disebabkan oleh sistem penyejukan yang gagal atau bocor. Adalah penting untuk berhenti ke tempat yang selamat, matikan enjin dan tunggu kereta anda sejuk sebelum meneruskan perjalanan anda untuk mendapatkan sokongan teknikal.

 

Lampu Amaran Beg Udara

Photo Credits: Driving Test Tips

 

Jika simbol ini menyala, ini bermakna terdapat masalah dengan sistem beg udara di dalam kereta anda. Apabila lampu ini menyala, ini bermakna beg udara anda mungkin tidak digunakan sekiranya berlaku kemalangan. Adalah penting untuk membawa kereta anda kepada juruteknik bertauliah untuk pemeriksaan dan pembaikan.

 

Mengetahui maksud simbol ini adalah penting bagi setiap pemandu kerana ia boleh menyelamatkan mereka daripada kemungkinan kemalangan dan kos pembaikan yang mahal. Sentiasa ingat untuk bertindak balas dengan cepat apabila simbol menyala pada papan pemuka anda dan ambil langkah yang perlu untuk memperbetulkannya secepat mungkin. Jika anda tidak pasti tentang maksud simbol, rujuk manual kereta anda untuk mendapatkan maklumat lanjut. Memandu dengan selamat!