Blog

Jom Cari Makan dengan BHPetrol di Pahang!

Sebagai sebuah negeri pantai yang terletak di Malaysia Timur, masakan tradisional Pahang menggabungkan pelbagai makanan laut, kerana kedudukannya yang berdekatan dengan Laut China Selatan dan menyebabkan industri perikanan berkembang amat pesat. Tanpa disedari ramai, anda boleh mendapatkan ikan patin yang juga dikenali sebagai Silver Fish yang biasa dimasak dengan hidangan gulai seperti Patin Gulai Masam, antara hidangan unik di Pahang!

Jika anda merancang untuk melancong ke Pahang, memandulah tanpa bimbang dengan BHPetrol! Dengan 400 stesen BHPetrol di seluruh negara, anda boleh memperoleh mata dan menebus ganjaran hebat dengan eKad BHPetrol apabila anda mengisi minyak atau membeli-belah di Petromart. Apatah lagi, setiap stesen BHPetrol mempunyai tandas awam dan surau supaya anda boleh membuat persediaan untuk perjalanan anda ke mana sahaja anda pergi.

Inginkan idea untuk mencari makanan laut yang enak? Berikut adalah 3 lokasi tempat makan tersembunyi untuk anda Cari Makan dengan BHPetrol di Pahang!

 

📍 Stesen BHPetrol persinggahan terdekat:

BHPetrol KL-Karak, KM 21, Karak Expy, Arah Timur, 53100 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

 

1) Restoran Saiful Patin Gulai Masam

 

Restoran Saiful Patin Gulai Masam

Photo credits: Patin Gulai Masam Restoran Saiful Facebook

 

Manjakan diri dengan perisa masakan kampung yang unik sambil menikmati keindahan Sungai Pahang. Seperti namanya, Restoran Saiful Patin Gulai Masam terkenal dengan makanan laut segar dan Patin Gulai Masam yang istimewa khususnya. Di sini, anda boleh mengidamkan masakan ala kampung yang segar dan lazat pada harga yang berpatutan!

Alamat: Dataran Patin Tg Keramat, Kampung Bangau, 28000 Temerloh, Pahang

Nombor untuk Di Hubungi: 018-222 6577

Waktu Operasi: Wed-Mon: 11am-12am

Facebook

 

2) Warong Tom Yam Ismail

 

Warong Tom Yam Ismail

Photo credits: Foursquare, Warung Tom Yam Sebelah Bengkel Polis Facebook

 

Inginkan kelainan untuk makan malam? Terletak bersebelahan dengan balai polis di Taman Bendera, Warong Tom Yam Ismail menyajikan hidangan gabungan Thai-Melayu termasuk makanan istimewa mereka: Makanan Laut Tom Yam dan Som Tam (Salad Betik Hijau).

Alamat: Taman Bendera, 28400 Mentakab, Pahang

Nombor untuk Di Hubungi: 013-466 6409

Waktu Operasi: Daily, 5:30pm-12am

Facebook | Instagram

 

3) Gerai Makan Pak Usop

Gerai Makan Pak Usop

Photo credits: Patin Pak Usop Facebook

 

Gerai Makan Pak Usop, alias Patin Pak Usop, adalah restoran yang wajib anda dikunjungi dan popular di kalangan penduduk tempatan dan pelancong untuk Patin Tempoyak mereka. Ikan Patin mereka ditangkap terus dari Sungai Semantan Temerloh dan dijual sama ada dimasak atau dibekukan untuk dibawa pulang.

Alamat: B-12 Gerai Makan MPT, Lurah Semantan, 28000 Temerloh, Pahang

Nombor untuk Di Hubungi: 019-3993916

Waktu Operasi: Mon-Sat: 11:30am-5:30pm

Facebook | Instagram

 

BHPetrol Afiq Rahim

💡 Nak tahu lebih lanjut? Ketahui cara Afiq Rahim merancang perjalanan makan-makan di sekitar Pahang untuk Cari Makan dengan BHPetrol!

 

Jom Cari Makan dengan BHPetrol hari ini dan nikmati penjimatan hebat dengan eKad dan aplikasi eKad semasa anda melancong! Dengan setiap liter yang dibelanjakan di stesen servis BHPetrol, anda memperoleh 1ePoint yang boleh anda kumpulkan untuk menebus pelbagai hadiah melalui Ganjaran eCard BHPetrol dalam talian. Lebih banyak ePoint yang anda peroleh, lebih besar ganjarannya!

Adakah kamu tahu? Dengan menjadi pengguna applikasi eCard, anda juga boleh menyertai kempen eksklusif BHPetrol dan menikmati faedah ahli yang lebih besar:

  1. Kumpul ePoints Anda Serta-merta dengan aplikasi eCard
  • Mengumpul mata kini lebih mudah dan menjimatkan masa.
  • Peroleh 2X ePoints dengan setiap pembelian petrol dan diesel!
  1. Program Rujukan Untuk Mendapatkan Lebih Banyak ePoint!
  • Rujuk rakan dan dapatkan 100 ePoints (bersamaan dengan RM1) setiap satu apabila rakan anda membelanjakan terkumpul RM30 di stesen servis BHPetrol yang mengambil bahagian.
  • Program rujukan “Share More, Earn More!” terhad kepada jumlah 35,000 penebusan sahaja.
  1. Menangi Peralatan Istimewa Setiap Bulan!
  • Sertai peraduan “Win Special Gadget every month” dan berpeluang memenangi peralatan hebat ini dengan membelanjakan terkumpul RM30 di stesen BHPetrol yang mengambil bahagian!

*T&Cs apply.