Blog

LPG vs Dapur Elektrik: Mana Yang Lebih Baik untuk Masak Di Rumah?

Apabila bercakap tentang memasak, dapur yang anda gunakan boleh memberi impak besar pada masakan anda. Bagi tukang masak rumah, perdebatan antara LPG dan dapur elektrik boleh meninggalkan banyak perkara untuk direnungkan. Setiap pilihan datang dengan kelebihan berbeza yang boleh meningkatkan pengalaman masakan anda, tanpa mengira pilihan yang anda suka.

Sama ada anda seorang tukang masak profesional atau tukang masak rumah yang ghairah, mari selami dunia memasak yang mendesis dengan gas dan elektrik untuk mengetahui kebaikan dan keburukan LPG dan dapur elektrik, membolehkan anda membuat keputusan termaklum untuk pengembaraan masakan anda.

Gas Stove vs Electric Induction - Which is Better in cooking

 

Bagaimanakah setiap dapur berfungsi?

Perbezaan utama antara dapur LPG dan dapur elektrik ialah cara menjana haba. Dapur LPG menggunakan nyalaan untuk mencipta haba dan hampir tidak memerlukan pra-pemanasan, yang menjadikannya lebih cekap dan mudah dikendalikan, terutamanya untuk operasi memasak berskala besar.

Manakala dapur elektrik bergantung kepada elektrik untuk menyediakan kuasa memasak yang diperlukan. Haba dijalankan melalui sentuhan terus antara alat memasak yang diletakkan di atas dan elemen pemanas.

 

Perbezaan kos antara dapur

Kos pendahuluan dapur elektrik adalah secara perbandingan lebih rendah daripada LPG untuk kedua-dua pembelian dan pemasangan. Dapur elektrik juga tersedia secara meluas dalam pelbagai saiz dan gaya permukaan rata yang licin pada kos yang lebih berpatutan untuk memenuhi keperluan dapur rumah yang berbeza.

Walaupun kos operasi dapur LPG kekal konsisten, bil elektrik boleh meningkat bergantung pada bilangan dan saiz hidangan yang dimasak, yang boleh menjadi kebimbangan terutamanya bagi isi rumah yang mempunyai keperluan memasak yang kerap.

 

Yang mana lebih baik memasak?

Jika anda peminat masakan”Wok Hei”, maka dapur LPG adalah cara terbaik. Ia direka bentuk untuk memberikan kawalan yang lebih besar ke atas keamatan nyalaan, untuk mencapai suhu yang lebih tinggi yang lebih baik untuk memasak yang sengit seperti tumis, menggoreng dan memanggang. 

Sebaliknya, dapur elektrik lebih sesuai untuk gaya memasak asas seperti hidangan masak perlahan dan mendidih kerana ia mempunyai sumber haba yang lebih stabil. Dengan permintaan yang meningkat, banyak dapur elektrik moden turut dilengkapi dengan ciri seperti tetapan suhu dan pemasa yang biasanya tidak disertakan dengan dapur LPG.

Secara keseluruhan, kedua-dua dapur boleh melakukan kerja yang baik untuk memasak makanan tetapi dapur LPG akan sentiasa menjadi pilihan utama bagi mereka yang mahukan kawalan yang lebih besar ke atas masakan mereka dan keamatan haba semasa memasak.

 

Mana yang Lebih Selamat?

Dari segi keselamatan, dapur elektrik dianggap lebih selamat daripada dapur LPG kerana tiada nyalaan

terbuka atau sumber bahan api yang mudah terbakar. Sebaliknya, dapur LPG memerlukan penyelenggaraan yang kerap untuk meminimumkan risiko kebocoran gas dan potensi letupan yang memerlukan perhatian untuk memastikan penggunaan yang selamat.

Untuk menjamin standard keselamatan yang unggul, pensijilan SIRIM dan kelulusan Suruhanjaya Tenaga bagi produk LPG adalah amat penting apabila memilih produk LPG yang boleh dipercayai.

 

BHPetrogas safety priority high quality gasoline for household and business LPG gas stove

Photo credits: BHP Gas KB Facebook

 

Di BHPetrol, kami sentiasa berusaha untuk memberikan keselamatan dan kemudahan kepada rakan kongsi perniagaan dan pengguna isi rumah kami, yang telah mempercayai BHPetrogas. Daripada pengangkutan hingga pemeriksaan keselamatan, produk LPG BHPetrol kami yang diperakui dikendalikan dengan teliti oleh pasukan siap sedia 24 jam kami. Sebagai sumber tenaga yang mesra alam dan menjimatkan kos, BHPetrogas mengandungi sifar bahan memualkan atau berbahaya. Malah, ia juga berbau untuk membolehkan pengesanan pantas sebarang kebocoran gas dan kebimbangan keselamatan yang lain!

 

Keputusan Akhir – Gas LPG atau Aruhan Elektrik?

Pilihan antara memasak dengan dapur gas atau dapur elektrik bergantung pada pilihan peribadi, pertimbangan praktikal dan keperluan memasak khusus.

Pemanasan segera dan kawalan suhu tepat dapur gas LPG membolehkan memasak lebih tepat pada kos pendahuluan yang lebih tinggi tetapi dengan penjimatan kos jangka panjang yang lebih rendah apabila digabungkan dengan sumber tenaga yang boleh dipercayai. Sebaliknya, dapur elektrik menawarkan pengalaman pembersihan yang mudah, dan kos pendahuluan yang lebih berpatutan, tetapi lebih mahal dalam jangka panjang disebabkan penggunaan tenaga yang lebih tinggi.

Dan begitulah! Sudah tiba masanya untuk anda melangkah ke dapur dan menyelami tempat perlindungannya yang tenang. Jika keselamatan dan keberkesanan adalah matlamat anda, tukar kepada BHPetrogas hari ini untuk pengalaman memasak tanpa kerumitan di rumah!