Blog

Panduan Perjalanan Jalan Raya Hujung Minggu Panjang 2024 untuk Anda dan Keluarga Anda

Tahun baharu dah sampai dan ini bermakna sudah tiba masanya untuk mula merancang percutian anda yang seterusnya atau lebih baik lagi, percutian hujung minggu yang panjang! Sama ada anda tercari-cari sesuatu lokasi percutian yang indah berhampiran rumah atau pengembaraan yang lebih jauh, kami sedia membantu anda!

Jika anda telah bersedia untuk meneruskan pengembaraan jalan raya dan bertujuan untuk meningkatkan pengalaman pemanduan anda, jangan lupa untuk mendaftar untuk eCard BHPetrol dan aplikasi eCard! Ini bukan sahaja membolehkan anda menjimatkan wang dan memperoleh mata berganda bagi pembelian bahan api di mana-mana stesen BHPetrol di seluruh Malaysia tetapi juga memberikan nilai tambah melalui promosi eksklusif mengenai hiburan untuk perjalanan jalan anda.

Kami berjaya mengumpulkan senarai destinasi dan aktiviti mampu milik terbaik, ayuh beritahu keluarga, rakan atau orang penting anda dan bersiap sedia untuk perjalanan yang tidak dapat dilupakan dengan pilihan kami!

 

Februari 10 hingga 12 – Warisan Budaya di Pulau Pinang

Photo Credits: Wikipedia

Bersedia untuk menyelami budaya di Pulau Pinang dan temui pesona warisan George Town yang tersenarai di UNESCO, yang terkenal dengan seni bina kolonial, seni jalanan yang bertenaga dan makanan jalanan yang lazat. Februari adalah masa terbaik untuk melawat dan dengan adanya Sambutan Tahun Baru Cina menambah lapisan tambahan kekayaan budaya.

 

April 10 hingga 14 – Syurga Kepulauan Timur Laut semasa Hari Raya

Photo Credits: Klook

Melarikan diri ke pulau-pulau di Pantai Timur yang menakjubkan pada cuti Raya ini! Selami keindahan Kepulauan Perhentian, Redang dan Kapas yang masih belum tercemar. Menyelam ke dalam perairan yang jernih, terokai terumbu karang yang meriah, atau sekadar berehat di pantai berpasir putih yang bersih. Manjakan diri dengan snorkeling, menyelam atau bersantai di syurga tropika yang mempesonakan ini.

 

Mei & Jun – Penuhi Kenangan Bersama Anak-Anak Anda semasa Cuti Sekolah

Photo Credits: Freepik

Manfaatkan cuti sekolah dengan mencipta kenangan yang tidak dapat dilupakan bersama anak-anak tersayang. Anda tidak perlu memulakan perjalanan yang jauh dari bandar apabila terdapat banyak keseronokan untuk dinikmati di sekitar Kuala Lumpur. Terokai destinasi baharu yang mendebarkan bersama keluarga anda!

Lebih baik lagi, dengan aplikasi eCard BHPetrol, anda kini boleh menikmati diskaun sehingga 20%* untuk hiburan tempatan. Sama ada ia mengunjungi lokasi panorama langit bandar yang menakjubkan dari Menara Kuala Lumpur atau mengembirakan anak-anak anda dalam keseronokan di taman tema tertutup Wild West Cowboy ada sesuatu untuk semua orang. Ini adalah peluang untuk memberi inspirasi dan menggembirakan anak-anak anda tanpa perlu berbelanja.

*T&Cs Apply.

 

Julai 6 hingga 8 – Percutian Tanah Tinggi dan Kenduri Durian

Photo Credits: Follow Me to Eat La and Tripadvisor

Bagi penggemar durian, pertengahan tahun adalah masa terbaik untuk kenduri durian yang mana bertepatan dengan musim menuai yang dipercayai ramai di Malaysia. Terkenal dengan Musang King dan pelbagai jenis durian hebat lain, Raub di Pahang muncul sebagai destinasi ideal untuk penggemar durian yang ingin merasai pengalaman menikmati durian yang terbaik.

Bukan penggemar durian? Jangan risau! Manfaatkan hujung minggu yang panjang anda dengan berehat di tanah tinggi. Sama ada anda lebih suka keseronokan Genting Highlands atau suasana damai Cameron Highlands, kedua-dua destinasi menawarkan percutian yang menyegarkan sambil anda mengatasi stress dan kesibukan kota.

 

September 14 hingga 17 – Taman Negara

Photo Credits: Malaysia Tourism

Mulakan perjalanan pendidikan ke Taman Negara semasa tempoh paling kering pada bulan September apabila cuti sekolah bermula. Terletak di tengah-tengah Malaysia, Taman Negara menjanjikan pengalaman yang menawan untuk anda dan keluarga anda. Hutan hujan yang subur dan purba ini mempunyai kepelbagaian biologi yang kaya, menawarkan peluang unik untuk kanak-kanak berhubung dengan alam semula jadi dan belajar tentang kepentingan pemuliharaan.

Dari meredah hutan berpandu ke pelayaran sungai, Taman Negara menyediakan pengalaman pembelajaran secara langsung. Anak-anak anda boleh menemui kepelbagaian flora dan fauna, menyaksikan landskap yang menakjubkan, dan juga melibatkan diri dalam aktiviti interaktif yang direka untuk memupuk penghargaan terhadap alam sekitar.

 

Disember 23 hingga 25 – Ekstravaganza Akhir Tahun

Photo Credits: Freepik

Raikan dengan bersemangat meriah perayaan akhir tahun dengan pelbagai tawaran. Sama ada anda tertarik dengan taman tema air mesra keluarga atau tawaran membeli-belah akhir tahun, mempertimbangkan penginapan singkat di tengah-tengah bandar, atau tidak sabar untuk jamuan bufet yang menarik, ada sesuatu untuk semua orang.

Untuk inspirasi mengenai idea perayaan yang berpatutan lagi menarik, ayuh layarikan dengan aplikasi eCard BHPetrol kami! Adakah kamu tahu? Dengan menjadi pengguna aplikasi eCard, anda juga boleh menyertai kempen eksklusif BHPetrol dan menikmati faedah ahli yang lebih besar:

  1. Kumpul ePoints Anda Serta-merta dengan aplikasi eCard
  • Mengumpul mata kini lebih mudah dan menjimatkan masa.
  1. Program Rujukan Untuk Mendapatkan Lebih Banyak ePoint!
  • Rujuk rakan dan peroleh 100 ePoints (bersamaan dengan RM1) yang dikreditkan ke akaun aplikasi eCard anda dalam masa 5-7 hari apabila rakan anda membuat pembelian di mana-mana stesen servis BHPetrol.
  • Program rujukan “Share More, Earn More!
  • terhad kepada jumlah 35,000 penebusan sahaja.

*T&Cs apply.

 

Kami berharap panduan kami telah memberi inspirasi kepada anda untuk meneroka keindahan, budaya dan pengembaraan yang menanti anda di seluruh Malaysia pada tahun 2024. Ingat, aplikasi eCard dan eCard BHPetrol anda bukan sahaja untuk penjimatan bahan api tetapi juga pasport anda untuk mendapatkan pengalaman yang luar biasa dan penjimatan yang tiada tandingan sepanjang tahun. Di sini saya mengucapkan selamat tahun yang penuh dengan pengembaraan yang menakjubkan dan kenangan yang tidak dapat dilupakan. Selamat menikmati 2024!