Blog

Petrol Vs EV: Adakah EV Lebih Murah Untuk Memandu Di Malaysia?

Adakah anda sedang mempertimbangkan untuk menukar bahan api daripada petrol kepada kenderaan elektrik (EV) di Malaysia? Ini adalah keputusan penting kerana ia memberi kesan lebih daripada sekadar kos, tetapi juga kesan alam sekitar.

Kami di BHPetrol percaya pada penyelesaian yang inovatif, jadi kami mula menerokai stesen pengecas EV pertama di Malaysia pada tahun 2017, dan sejak itu kami telah memperkenalkan 3 stesen di sekitar kawasan Lembah Klang dengan pengecas EV disediakan untuk pemandu kenderaan elektrik, iaitu BHPetrol Sungai Kayu Ara, BHPetrol Sungai Besi Harmony, dan BHPetrol Taman Tun Dr Ismail.

Dalam artikel blog ini, kita akan mengkaji pelbagai aspek EV dan kenderaan berkuasa petrol konvensional. Kami akan membandingkan kenderaan petrol tradisional dengan EV pada kos seperti perbelanjaan bahan api, cukai kenderaan, yuran penyelenggaraan dan banyak lagi – supaya anda boleh membuat keputusan yang tepat mengenai pilihan yang terbaik untuk anda.

Apakah Yang Di Gembar-gemburkan Mengenai Kenderaan Elektrik (EV)?

Petrol car electric vehicle comparison in malaysia

 

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, EV semakin popular di kalangan pemandu Malaysia kerana pelbagai faktor. Faktor penting ialah pengurangan kesan alam sekitar yang dikaitkan dengan EV, yang membantu mengurangkan pencemaran udara dan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau.

Di samping itu, kerajaan Malaysia juga menggalakkan penggunaan EV melalui pengecualian cukai dan insentif, sejajar dengan komitmen alam sekitar, dan merangsang pelaburan dalam pembuatan EV dan pembangunan infrastruktur sambil memupuk peralihan pengangkutan yang mampan.

Walaupun perbincangan hangat mengenai kenderaan elektrik, kenderaan petrol masih kekal sebagai pilihan dominan dengan rangkaian stesen minyak yang mantap di seluruh negara. Orang ramai secara amnya lebih terbiasa dengan operasi dan penyelenggaraan kenderaan petrol dan berasa lebih selesa dengan mereka.

 

Perbandingan kos antara kereta petrol dan EV di Malaysia

Cost of purchasing vehicles in malaysia

Image credits: xb100 on Freepik

 

Apabila timbulnya perbalahan pemilihan antara kenderaan petrol dan elektrik di Malaysia, kos merupakan faktor penentu yang penting. Walaupun kereta elektrik mempunyai kos pilihan bahan api elektrik yang lebih rendah berbanding petrol, ia datang dengan kos permulaan yang lebih tinggi kerana kos pengeluaran dan teknologi semasa yang masih lebih mahal daripada kenderaan tradisional dalam jangka pendek.

Sebaliknya, kenderaan berkuasa petrol yang memerlukan kos permulaan yang agak rendah sangat tertakluk kepada harga bahan api yang tidak menentu. Memandangkan kesan belanjawan keseluruhan dalam jangka panjang, penyelenggaraan kereta petrol juga boleh memakan kos yang tinggi termasuk penukaran minyak, penggantian penapis dan perkhidmatan lain.

Environmental friendly car driving experience

Image credits: evening_tao on Freepik

 

Kos masa mengisi minyak atau mengecas semula juga boleh memberi kesan kepada keputusan pemandu antara keduanya. Dengan kereta petrol biasanya mempunyai jarak pemanduan yang lebih luas dengan masa mengisi minyak yang lebih singkat, terdapat keperluan untuk kemajuan selanjutnya bagi meningkatkan jarak pemanduan dan mengurangkan masa pengecasan untuk menarik lebih ramai pembeli EV yang berpotensi. 

 

Keputusan Terakhir – EV atau Kereta Petrol?

 

Tiada jawapan yang sesuai untuk semua sama ada kereta EV lebih murah untuk dipandu di Malaysia. Dengan peningkatan kesedaran mengenai perubahan iklim yang semakin meningkat setiap hari, nampaknya kenderaan elektrik bergerak lebih jauh ke arah menjadi pengangkutan utama di Malaysia dalam masa terdekat. 

Jangan lupa simpan blog ini dan ringkasan perbandingan di bawah untuk rujukan anda:

Comparison of vehicle types in Malaysia

 

Akhirnya, pilihan kenderaan bergantung kepada pilihan peribadi – apakah faedah yang paling anda hargai? Keselamatan, mesra alam atau penjimatan kos? Apakah keputusan anda? Kongsi dan beritahu kami!