Blog

RON95 atau RON97 – Petrol mana yang patut anda pilih?

Pilihan bahan api untuk kereta anda boleh memberi impak yang besar terhadap prestasi dan kecekapannya. Bahan api yang betul ialah bahan api yang akan meningkatkan kuasa, mengurangkan pelepasan dan membantu menjimatkan wang dengan memanjangkan hayat kenderaan. Sebaliknya, pilihan yang salah boleh menyebabkan kerosakan yang kerap dan penggantian alat ganti.

Di Malaysia, jenis petrol yang paling popular ialah RON95 dan RON97. RON merujuk kepada Nombor Oktan Penyelidikan, yang mengukur kualiti bahan api dan penarafan prestasi. Secara amnya, lebih tinggi nombor RON, lebih banyak mampatan bahan api boleh tahan sebelum ianya meletup — menjadikan enjin “berprestasi tinggi”.

BHPetrol Infiniti RON95 Euro4M & RON97 Euro4M

RON95 or RON97 – Which petrol should you choose

Photo credits: Paultan.org

 

Di BHPetrol, kami menawarkan Infiniti RON95 Euro4M dan RON97 Euro4M yang direvolusikan dengan bahan tambahan Jerman generasi terkini pada 800 ppm, direka untuk menjadi penyelesaian yang sempurna untuk enjin moden yang sensitif deposit. Campuran bahan tambahan inventif ini boleh membawa prestasi enjin anda ke tahap yang seterusnya –memberikan anda kecekapan bahan api yang lebih baik, penyingkiran deposit dan perlindungan hakisan untuk kebolehpercayaan yang berpanjangan! Ini bermakna anda akan menikmati bukan sahaja penjimatan bahan api yang unggul dan prestasi puncak, tetapi juga enjin yang lebih bersih dan persekitaran yang lebih bersih!

 

Perlukah saya menggunakan RON95 atau RON97 untuk kenderaan saya?

Memahami keperluan bahan api kenderaan anda adalah penting untuk prestasi dan jangka hayatnya. Nisbah mampatan, yang dinyatakan dalam manual servis atau pada penutup penutup bahan api kereta
anda, menentukan jenis kadaran oktana yang optimum untuk enjin.

Secara umumnya, enjin dengan mampatan yang lebih tinggi menggunakan penarafan oktana yang lebih tinggi seperti RON97- satu pertimbangan penting jika anda mempunyai motor yang lebih besar daripada 2,500cc! Walau bagaimanapun, berhati-hati semasa mengisi: menggunakan penarafan oktana yang lebih rendah boleh mengakibatkan isu pra-pencucuhan yang akan merosakkan bukan sahaja prestasi malah berpotensi mengakibatkan letupan – jadi berpegang pada apa yang disyorkan secara rasmi oleh pengeluar pada semua kos!

 

Apakah faktor lain yang perlu saya pertimbangkan?

Sebelum mengisi, anda juga harus mempertimbangkan setiap titik harga petrol dan potensinya untuk menjadi mesra alam.

Secara amnya, harga petrol dipengaruhi oleh permintaan dan penawaran pasaran. Bagaimanapun, di Malaysia, RON95 lebih murah berbanding kebanyakan negara lain kerana skim subsidi bahan api kerajaan kita yang meliputi petrol RON95 dan diesel. Oleh itu, RON95 mempunyai titik harga tetap untuk tempoh masa yang panjang, manakala harga RON97 akan turun naik dari semasa ke semasa.

Dari segi mesra alam, RON97 adalah cara terbaik jika anda mementingkan prestasi dan kecekapan, serta memberi impak positif kepada alam sekitar. Penarafan oktananya yang tinggi memberikannya kelebihan berbanding bahan api lain apabila digunakan dalam enjin berkuasa tinggi – bukan sahaja kereta anda akan membantu menjimatkan sumber semasa berjalan dengan lebih cekap tetapi juga menjana pelepasan kurang berbahaya ke udara kita! Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan sebelum ini, pemilihan petrol yang betul sangat bergantung pada jenis enjin kenderaan anda.

 

Bolehkah saya mencampurkan kedua-dua RON95 dan RON97?

Hari ini, kereta moden dilengkapi dengan teknologi canggih yang boleh mengawal proses pembakaran tanpa mengira jenis bahan api yang digunakan – jadi anda tidak perlu risau! Walaupun sangat selamat untuk menggabungkan petrol RON95 dan RON97 selagi ia memenuhi atau melebihi keperluan minimum yang ditetapkan oleh pengeluar enjin anda, jangan sekali-kali mencampurkan diesel dengan petrol biasa! Begitu juga, mencampurkan jenama petrol yang berbeza tidak akan membahayakan kereta anda kerana kebanyakan bahan api utama berkongsi komposisi yang serupa.

 

Keputusan Akhir – RON95 atau RON97?

Jika anda ingin memastikan kereta anda berjalan dengan lancar dan cekap, adalah wajar mempertimbangkan jenis petrol yang digunakan. RON95 biasanya sesuai dan mesra dompet untuk kenderaan harian dengan prestasi enjin standard; walau bagaimanapun, jika enjin anda mempunyai enjin berprestasi tinggi, pengisian pada RON97 akan membantu meningkatkan kecekapan bahan api menjadikan perjalanan ke pam itu lebih menjimatkan! Pastikan anda berunding dengan pengeluar kereta anda terlebih dahulu supaya anda mendapat apa yang terbaik untuk keperluannya.