Blog

Tempat Letak Kereta Lebih Murah Di KLIA & KLIA2

Memandangkan musim pandemik semakin berkurang dan dapat di bendung, sekatan perjalanan semakin berkurangan, tiba masanya untuk musim pengembaraan dan penerokaan baharu. Sama ada anda memulakan percutian yang ditunggu-tunggu atau memulakan perjalanan perniagaan, satu perkara yang sering membebankan fikiran pengembara ialah kos tempat letak kereta di lapangan terbang.

Anda tidak perlu menghadapi masalah dengan tempat letak kereta lapangan terbang yang terlalu mahal lagi! Dalam catatan blog ini, kami akan membimbing anda melalui beberapa tempat letak kereta yang paling berpatutan dan selesa berdekatan dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2). 

Dengan 400 stesen BHPetrol di seluruh negara, anda boleh mengembara tanpa bimbang kerana stesen berdekatan sentiasa berada di sekitar anda untuk memastikan keselamatan jalan raya apabila tiba di mana-mana destinasi. Setiap stesen BHPetrol juga dilengkapi dengan tandas awam, surau, dan BHPetromart untuk anda membuat persiapan perjalanan. Lebih-lebih lagi, anda juga boleh memperoleh mata dengan BHPetrol eCard atau aplikasi eCard apabila anda mengisi bahan api atau perlu mendapatkan makanan segera sebelum penerbangan anda.

Tanpa berlengah lagi, mari kita terokai beberapa pilihan tempat letak kereta yang menjimatkan bajet untuk anda melancong atau menaiki penerbangan tanpa rasa takut dengan tambang yang tinggi.

 

1. Melalui Putrajaya Sentral KLIA Transit Station

Photo credits: Pakej.com.my

 

Bagi pengembara yang menetap berhampiran bahagian selatan Lembah Klang, anda boleh cuba meletak kenderaan di stesen Transit KLIA Putrajaya Sentral yang terletak 2 stesen dari stesen KLIA. Dengan tempat letak kereta dalaman yang luas, kami pasti bahawa kenderaan anda akan selamat dan terlindung daripada unsur-unsur jenayah.

 

Kadar Tempat Letak Kereta & Caj Lain:

 • RM 12.00 (caj RM8.00/hari & RM4.00 caj semalaman)
 • Destinasi Waze: Putrajaya Sentral Park & Ride
 • Transit KLIA ke lapangan terbang: dari RM8.50 (sehala)

 

2. Melalui Salak Tinggi KLIA Transit Station

Photo credits: ceritahuda.com

 

Stesen Salak Tinggi Park N Ride adalah stesen pilihan ramai pengembara kerana ia merupakan stesen Transit KLIA yang terdekat dengan kedua-dua lapangan terbang. Menyediakan tempat letak kereta berbumbung pada kadar yang berpatutan, ia menawarkan kemudahan kepada tetamu untuk tiba di lapangan terbang yang diingini dengan hanya satu stesen tambahan ke KLIA2.

 

Kadar Tempat Letak Kereta & Caj Lain:

 • RM 8.00/hari (caj RM3.00/hari & RM5.00 caj semalaman)
 • Destinasi Waze: Salak Tinggi Park & Ride
 • Transit KLIA ke lapangan terbang: dari RM4.40 (sehala)

3. Terminal Bersepadu Selatan (TBS) 

Image credits: KLIA2.info

 

Jika anda tidak gemar memandu jauh, jangan risau. Terdapat beberapa alternatif untuk tempat letak kereta di kawasan Lembah Klang. Terletak hanya dalam jarak lima minit berjalan kaki dari stesen Transit KLIA Bandar Tasik Selatan, anda boleh meninggalkan kenderaan anda di tempat letak kereta dalaman hab pengangkutan popular – Terminal Bersepadu Selatan tanpa sebarang masalah.

 

Kadar Tempat Letak Kereta & Caj Lain:

 • Dari RM 16.00/hari (caj RM10.00/hari & RM6.00 caj semalam/hari)
 • Destinasi Waze: Terminal Bersepadu Selatan (TBS) Parking
 • Transit KLIA ke lapangan terbang: dari RM34.60 sehala (dari Stesen Bandar Tasik Selatan)

 

4. Melalui MRT

Image credits: KLIA Express

 

Dengan pembukaan MRT Laluan Putrajaya Fasa 2 pada Mac, KLIA Express secara rasminya telah mengumumkan alternatif yang boleh dipercayai dan menjimatkan untuk tiba di lapangan terbang. Dengan bilangan stesen MRT dan tempat letak kereta Park N Ride untuk dipilih, anda boleh mengakses laluan MRT yang bersambung terus ke Putrajaya Sentral KLIA Transit dengan mudah.

 

Kadar Tempat Letak Kereta & Caj Lain:

 • RM 11.00 (maksimum sehari / caj semalaman)
 • Destinasi Waze (untuk tempat letak kereta): Park & Ride MRT Stesen Taman Equine atau Sungai Besi
 • Destinasi Waze (untuk menghantar pulang): MRT Taman Equine, Sungai Besi, Tun Razak Exchange, dan Persiaran KLCC

 

Bagi merumuskan penerokaan kami untuk pilihan tempat letak kereta yang lebih murah berhampiran KLIA & KLIA2, kini anda mempunyai cara yang lebih berpatutan dan mudah untuk mengucapkan selamat tinggal kepada bayaran letak kereta lapangan terbang yang mahal.

Ingatlah untuk mengambil kesempatan daripada alternatif kos efektif ini apabila anda pergi ke lapangan terbang pada masa akan datang. Sebelum anda memulakan perjalanan, jangan lupa untuk sentiasa memastikan kenderaan anda berada dalam keadaan optimum dengan mengunjungi stesen BHPetrol terdekat untuk pemeriksaan berkala.

Selamat mengembara!