Blog

5 Aplikasi Memandu Mesti Ada Untuk Perjalanan Jalan Raya di Malaysia

Adakah anda merancang percutian singkat bersama keluarga dan rakan anda?

Merancang perjalanan road trip di Malaysia adalah satu pengalaman yang menarik dan unik dengan keselamatan sebagai keutamaan.

Selain memastikan kenderaan anda adalah dalam keadaan terbaik untuk pemanduan jarak jauh, terdapat juga banyak aplikasi pemanduan yang boleh membantu anda mengendalikan kenderaan anda. Untuk dilengkapi dengan lebih baik untuk pemanduan tanpa tekanan, langkah pertama yang penting ialah memastikan tangki anda diisi sebelum berlepas pada pemanduan jarak jauh.

Dengan 400 stesen BHPetrol di seluruh negara, anda boleh mengisi minyak dengan mudah, mengambil snek dan merancang perhentian di antara pemanduan anda dengan BHPetrol eCard dan eCard app. Apatah lagi, setiap stesen BHPetrol juga dilengkapi dengan tandas awam dan surau supaya anda boleh singgah dan menyediakan diri anda dan aplikasi pemanduan anda untuk lebih banyak jam pemanduan!

Dengan itu, berikut ialah 5 aplikasi mesti ada yang boleh menjadi teman pemanduan anda yang boleh dipercayai:

 

1) Waze App – Keadaan Trafik & Navigasi Masa Nyata

Driving Mobile App Waze Navigation

Photo credits:  Waze

 

Waze telah menjadi teman yang dipercayai untuk pemandu Malaysia, menawarkan lebih daripada sekadar navigasi dan amaran jalan masa nyata. Dengan rangkaian luas peta dan keadaan trafik yang sentiasa dikemas kini, Waze sentiasa bersedia untuk menyediakan laluan dan masa perjalanan terbaik. Tetapi adakah anda tahu bahawa Waze juga menyokong navigasi luar talian? betul! Mahupun sambungan Internet anda terputus, Waze telah membantu anda. Selepas memilih laluan pilihan anda, Waze akan menyimpan laluan anda pada telefon anda, memastikan anda tidak akan tersesat, tidak kira ke mana perjalanan anda membawa anda.

 

2) PLUS App – Akses Kamera Lebuh Raya Masa Nyata

Driving Mobile App PLUS Highway live camera app

Photo Credits: plus.com.my

 

Pernah terfikir bagaimana anda boleh menyemak keadaan trafik sebenar untuk perjalanan anda? Aplikasi PLUS daripada PLUS Malaysia Berhad adalah apa yang anda perlukan! Didatangkan dengan akses masa nyata kepada CCTV di sepanjang lebuh raya, aplikasi ini menyediakan langsung akses kamera lebuh raya untuk anda mengelakkan kesesakan atau memilih laluan yang diingini untuk tiba di destinasi anda.

 

3) Touch N’ GO – RFID & Topup Dalam-App

Driving Mobile App Touch N Go Toll payment app

Photo credits: Touch N’ Go

 

Jika anda seorang pengguna Smart Tag atau RFID, aplikasi Touch 'N Go mesti ada pada telefon pintar anda. Ia bukan sahaja berfungsi sebagai e-dompet, tetapi ia juga membolehkan anda memautkan kad Touch & N’ Go anda untuk muat semula baki kad yang mudah terus daripada aplikasi.

Jika anda lebih suka kaedah tambah nilai konvensional di kiosk Touch N’ Go atau anda berada di kawasan yang tiada akses internet, perlu diingat bahawa anda sentiasa boleh mencari stesen BHPetrol terdekat untuk melengkapkan tindakan dengan mudah.

 

4) MyJPJ App – Lesen & Cukai Jalan Versi Digital

Driving Mobile App Road tax driving license-MyJPJ mobile app

Photo Credits: jpj.gov.my

 

Ucapkan selamat tinggal kepada kerumitan melupakan lesen anda di rumah dengan aplikasi MyJPJ. Aplikasi berguna ini meletakkan perkhidmatan JPJ di hujung jari anda, membolehkan anda mengaksesnya pada bila-bila masa, di mana sahaja.

Aplikasi MyJPJ kini membolehkan pengguna memuat naik pembayaran cukai jalan dan lesen memandu dan menggunakannya sebagai bukti. Tidak perlu risau tentang kehilangan salinan fizikal anda apabila anda boleh menyimpan semuanya dengan selamat dan selamat disimpan pada telefon pintar anda dengan aplikasi MyJPJ.

 

5) Aplikasi Petrol – BHPetrol eCard

Driving Mobile App Petrol Rewards app-BHPetrol eCard app

Bawa bersama BHPetrol eCard app anda untuk menjimatkan minyak dan dapatkan ganjaran apabila anda merancang perjalanan jalan raya anda ke seluruh negara. Dengan aplikasi ini, anda boleh mencari stesen BHPetrol terdekat dengan mudah dan memperoleh mata bagi setiap liter yang dibelanjakan di stesen BHPetrol.

Selain itu, anda juga akan mendapat akses kepada tawaran eksklusif ahli untuk makanan, hiburan, membeli-belah dan tawaran yang lebih lazat. Sama ada anda mengembara bersendirian, bersama rakan atau bersama keluarga, apl eCard BHPetrol mempunyai sesuatu untuk semua orang simpan sambil memaksimumkan keseronokan semasa perjalanan jalan raya anda.

 

Adakah kamu tahu? Dengan menjadi pengguna applikasi eCard, anda juga boleh menyertai kempen eksklusif BHPetrol dan menikmati faedah ahli yang lebih besar:

  1. Kumpul ePoints Anda Serta-Merta Dengan Aplikasi eCard
  • Mengumpul mata kini lebih mudah dan menjimatkan masa.
  • Peroleh 2X ePoints dengan setiap pembelian petrol dan diesel!
  1. Program Rujukan Untuk Mendapatkan Lebih Banyak ePoint!
  • Rujuk rakan dan dapatkan 100 ePoints (bersamaan dengan RM1) setiap satu apabila rakan anda membelanjakan terkumpul RM30 di stesen servis BHPetrol yang mengambil bahagian.
  • Share More, Earn More!” program rujukan terhad kepada jumlah 35,000 penebusan sahaja.

*Terma dan syarat dikenakan

 

Mempunyai aplikasi mudah alih yang betul boleh menjadikan perjalanan anda lebih selamat dan mudah. Dengan beberapa ketikan, anda akan dapat mendapatkan maklumat dan fungsi yang anda perlukan untuk perjalanan tanpa tekanan. Jangan lupa simpan blog ini untuk perjalanan anda yang seterusnya!