Blog

Cara Menjimatkan Minyak Bagi Pemanduan Balik Kampung Anda

Bagi rakyat Malaysia, tradisi balik kampung merupakan acara tahunan yang mana ianya merupakan  identiti budaya untuk keluarga meraikan kegembiraan, menikmati kebersamaan antara satu sama lain dan merakam kenangan indah yang akan kekal selama-lamanya.

Jika anda merancang untuk memandu jauh, anda mungkin bimbang tentang penggunaan bahan api yang lebih tinggi daripada biasa. Maka percayalah kepada rakan kongsi terbaik anda dalam kecekapan, kelancaran dan keselamatan – BHPetrol! Dengan lebih 400 stesen BHPetrol yang terletak di seluruh negara, anda boleh dengan mudah mengisi dan menebus ganjaran hebat dengan eKad BHPetrol. Lagi pula, setiap stesen BHPetrol mempunyai tandas awam dan surau disediakan untuk kegunaan anda.

Dengan raya yang semakin hampir untuk kita pulang ke kampung halaman, kami telah menyenaraikan beberapa petua yang akan membantu anda menjimatkan wang untuk minyak pada musim cuti ini. Ayuh sertai kami untuk menemui 6 amalan terbaik untuk meningkatkan kecekapan bahan api sambil mengoptimumkan prestasi kenderaan anda untuk pemanduan perjalanan jauh. Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut!

 

1) Rancang Laluan Anda Lebih Awal

Driving while using navigation

Elakkan kekecewaan yang tidak tertanggung kerana terperangkap dalam kesesakan lalu lintas atau tersesat dengan merancang laluan anda lebih awal menggunakan GPS atau peta. Semasa bersiap untuk perjalanan anda, pertimbangkan untuk mengambil kira perhentian rehat di sepanjang jalan untuk menyegarkan semula diri anda untuk baki jam pemanduan seterusnya. Berikut adalah 5 R&R di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan di mana anda boleh menjamu selera, berehat dan mengisi minyak sekali gus!

Selain itu, ambil perhatian mengenai jadual perjalanan Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) supaya anda boleh menjangkakan sebarang kesesakan lalu lintas di sepanjang jalan. Ia biasanya boleh didapati di laman web lebuh raya rasmi seperti PLUS, atau sumber yang dipercayai (ini adalah nasihat Raya tahun lepas oleh Paul Tan).

Dengan sedikit perancangan ke hadapan, anda boleh menikmati perjalanan yang lancar dan tanpa tekanan.

 

2) Memandu Pada Kelajuan Sederhana

Limit speed on highway during peak season

Photo Credits:  Carlist.my

 

Mematuhi had laju dan memandu pada kelajuan sederhana adalah penting apabila memandu semasa waktu perjalanan puncak. Apabila anda memandu pada kelajuan tinggi, enjin kenderaan anda perlu bekerja lebih keras untuk mengekalkan kelajuan itu, yang membawa kepada peningkatan penggunaan bahan api.

 

Memandu dalam had laju bukan sahaja lebih selamat tetapi juga lebih menjimatkan bahan api. Ia boleh membantu anda menjimatkan wang untuk bahan api, mengurangkan pelepasan dan memanjangkan jangka hayat kenderaan anda. Jadi, adalah lebih baik untuk mengekalkan kelajuan sederhana semasa memandu untuk kecekapan bahan api yang terbaik.

 

3) Gunakan bahan api yang sesuai

High quality fuel at BHPetrol

 

Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk mendengar Pak Cik berdebat tentang bahan api yang berprestasi terbaik, keputusan boleh berubah dari kos, ketulenan, kepada prestasi enjin.

Alami prestasi unggul petrol Infiniti RON95 Euro4M & RON97 Euro4M, diselitkan dengan Infiniti Advanced Formula, tersedia di semua stesen BHPetrol di seluruh Malaysia. Bahan tambahan berkualiti premium dalam formulasi bahan api ini bukan sahaja meningkatkan kebersihan enjin tetapi juga mengurangkan geseran, meminimumkan kehilangan bahan api dan meningkatkan perbatuan anda untuk setiap petrol dengan BHPetrol.

Jika anda tidak pasti jenis bahan api yang sesuai untuk kenderaan anda, rujuk catatan blog kami sebelum ini  – “RON95 atau RON97 – Petrol mana yang patut anda pilih?” untuk rujukan.

 

4) Lindungi enjin kereta anda dengan pelincir

BHP BHPetrol lubricants for different vehicles

 

Berikan enjin kenderaan anda prestasi maksimum dan perlindungan berkekalan dengan rangkaian pelincir BHPetrol yang boleh dipercayai. Dipertingkatkan dengan teknologi anti-geseran termaju, kuasa pelincir ini menawarkan perlindungan yang bakal memberikan anda ketenangan fikiran apabila melakukan perjalanan semasa pemanduan Balik Kampung yang jauh.

Lawati stesen BHPetrol terdekat anda untuk mendapatkan khidmat nasihat dengan kakitangan kami yang berpengalaman dan temui pelincir yang sesuai untuk enjin kenderaan anda.

 

5) Pastikan Tayar Kembung Betul

Check tire pressure for road safety

Photo Credits: Pandu Laju

 

Keselamatan jalan raya sentiasa penting apabila memulakan perjalanan jauh dengan keluarga anda. Mengambil sedikit masa untuk memeriksa keadaan tayar kenderaan anda boleh membantu mengelakkan situasi yang berpotensi berbahaya di lebuhraya.

 

Malangnya, ramai pemandu mengabaikan aspek penting ini, apabila sesuatu yang mudah seperti mengekalkan tekanan tayar yang disyorkan boleh membantu meningkatkan kecekapan bahan api sehingga 3%. Jadi periksa tayar anda sebelum perjalanan Balik Kampung anda!

 

6) Buang berat muatan berlebihan

Packing luggage with reduced load

 

Kami merasakan keterujaan anda untuk pulang ke kampung halaman anda selepas beberapa ketika, tetapi adakah anda benar-benar perlu membawa segala-galanya bersama anda? Adalah penting untuk diingat bahawa meletakkan berat tambahan pada kenderaan anda bersamaan dengan lebih banyak penggunaan bahan api. Pastikan perkara minimum dengan mengoptimumkan jumlah bagasi dan bekalan supaya ia tidak membebankan kenderaan anda semasa perjalanan.

Jika anda tidak pasti di mana untuk bermula, anda boleh melihat artikel blog kami sebelum ini 5 barangan wajib ada ketika cuti-cuti!

Memandangkan anda telah membaca petua penjimatan minyak kami, anda lebih bersedia untuk menangani perjalanan anda pada Raya ini! Jangan lupa untuk berkongsi perkara ini dengan rakan dan keluarga anda sebelum berkemas untuk perjalanan Balik Kampung anda.