Blog

5 Barangan Wajib Ada Ketika Cuti-Cuti di Malaysia

Tidak pasti ke mana hendak dilawati untuk bercuti? Terdapat begitu banyak tempat menarik untuk dikunjungi di Malaysia untuk mencipta kenangan yang tidak dapat dilupakan bersama keluarga dan rakan-rakan anda! Anda tidak perlu risau tentang masalah bahasa atau mata wang, dan apakah yang lebih baik daripada makanan tempatan di Malaysia ini?

Jika anda mengatur perjalanan raya Cuti-Cuti Malaysia semasa musim cuti puncak ini, jangan lupa untuk merancang lebih awal untuk menangani kesesakan lalu lintas dan pemanduan jauh dengan beberapa keperluan yang mesti ada daripada BHPetrol. Dengan 400 stesen BHPetrol di seluruh negara, anda boleh memperoleh mata dan menerima ganjaran hebat dengan eCard BHPetrol apabila anda mengisi minyak atau membeli-belah di BHPetromart! Lebih-lebih lagi, setiap stesen BHPetrol mempunyai tandas awam dan surau supaya anda boleh menyediakan persediaan untuk perjalanan anda ke mana sahaja anda pergi!

Untuk membantu anda merancang perjalanan anda, lihat artikel blog kami tentang 5 R&R dengan stesen BHPetrol berdekatan di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan supaya anda boleh menjamu selera, berehat dan mengisi minyak!

Dan untuk memudahkan lagi anda, kami telah menyenaraikan 5 barangan wajib ada ketika cuti-cuti di Malaysia untuk memudahkan perjalanan anda sekeluarga!

 

1) Aneka Snek & Minuman

Assorted Snacks and Drinks

Photo Credits: BHPetrol Malaysia Instagram

 

Adalah idea yang baik untuk menyediakan stok beberapa makanan ringan yang mudah dimakan seperti buah-buahan, keropok dan kacang apabila mengisi minyak di BHPetrol dan sebelum memulakan perjalanan anda! Anda juga boleh memilih beberapa hidangan dan mencampurkannya seperti kerepek dan biskut kegemaran anda. Jangan lupa bawa beberapa botol air atau mengambil beberapa tin kopi untuk memastikan anda terhidrasi dan terjaga sepanjang pemanduan anda!

Jika anda mengidamkan hidangan panas, anda boleh memilih daripada pelbagai jenis mi segera atau makanan boleh di panaskan menggunakan microwave di BHPetromart. Lebih-lebih lagi, di stesen BHPetrol terpilih, anda mungkin akan mendapati  pelbagai kedai F&B lain seperti McDonald’s, Costa Coffee dan Dunkin Donuts untuk mengisi perut anda yang berbunyi itu!

 

2) Touch ‘n Go

Touch ‘n Go

Photo Credits: Touch ‘n Go

 

Satu perkara yang tidak boleh dilupakan apabila berada di jalan raya adalah untuk memastikan kad Touch n’ Go anda ditambah nilai dan bersedia untuk perjalanan anda! Tak usah membuang masa berada di lorong tunai, menunggu giliran untuk membayar tol.

Untuk mengelakkan beratur panjang, ayuh singgah ke stesen BHPetrol terdekat untuk menambah nilai kad anda!

Touch ‘n Go SPOTs (dahulunya Pusat Khidmat Pelanggan Touch ‘n Go) juga boleh didapati di stesen BHPetrol terpilih. Di sini, anda akan mendapat jumlah tambah nilai penuh jika anda memuat semula kad anda, tanpa caj perkhidmatan!

 

3) Bekalan Pertolongan Cemas Asas

Basic First Aid Supplies

Ia sentiasa lebih baik untuk sentiasa bersedia daripada menyesal! Banyak situasi yang tidak dijangka boleh timbul semasa anda berada di jalan raya, jadi pastikan anda membawa beg kecil bekalan pertolongan cemas asas seperti plaster, salap antiseptik, ubat nyamuk, antasid dan pil paracetamol. Anda boleh membeli beberapa item ini di BHPetromart dan ini mungkin berguna apabila anda tidak menjangkakannya. 

 

4) Wang Tunai

Cash

Photo credits: BHPetrol Sg. Durian Facebook & Mukhriz Hazim

 

Walaupun masyarakat kita perlahan-lahan beralih kepada pembayaran tanpa tunai, anda tidak boleh melangkau wang tunai semasa melancong! Kedai makan atau kedai kecil tempatan mungkin tidak menawarkan pilihan pembayaran tanpa tunai, jadi jika anda terlupa menyediakan wang tunai untuk perjalanan anda, pastikan anda singgah di ATM yang tersedia di BHPetromart! 

 

5) eCard BHPetrol

BHPetrol eCard

Photo credits: BHPetrol

 

Bawa bersama eCard BHPetrol anda atau gunakan aplikasi eCard untuk menjimatkan minyak dan dapatkan ganjaran dengan setiap perbelanjaan! Dengan setiap liter yang dibelanjakan di stesen servis BHPetrol, anda memperoleh 1ePoint yang boleh anda kumpulkan untuk menebus pelbagai hadiah melalui Ganjaran eCard BHPetrol dalam talian. Lebih banyak ePoint yang anda peroleh, lebih besar ganjarannya!

 

Adakah kamu tahu? Dengan menjadi pengguna aplikasi eCard, anda juga boleh menyertai kempen eksklusif BHPetrol dan menikmati faedah ahli yang lebih besar:

  1. Kumpul ePoints Anda Serta-merta dengan aplikasi eCard
  • Mengumpul mata kini lebih mudah dan menjimatkan masa.
  • Peroleh 2X ePoints dengan setiap pembelian petrol dan diesel!
  1. Program Rujukan Untuk Mendapatkan Lebih Banyak ePoint!
  • Rujuk rakan dan dapatkan 100 ePoints (bersamaan dengan RM1) setiap satu apabila rakan anda membelanjakan terkumpul RM30 di stesen servis BHPetrol yang mengambil bahagian.
  • Program rujukan “Share More, Earn More!” terhad kepada jumlah 35,000 penebusan sahaja.
  1. Menangi Peralatan Istimewa Setiap Bulan!
  • Sertai peraduan “Win Special Gadget every month” dan berpeluang memenangi peralatan hebat ini dengan membelanjakan terkumpul RM30 di stesen BHPetrol yang mengambil bahagian!

*T&Cs apply.

 

Dan begitulah, 5 barangan wajib anda ketika Cuti-Cuti di Malaysia! Sama ada anda pulang ke kampung atau pergi bercuti ini, kami doakan perjalanan anda selamat dan lancar dengan BHPetrol!