Blog

5 Perkara Setiap Pemandu EV Perlu Tahu

Dengan penggunaan kenderaan elektrik (EV) yang semakin meningkat di Malaysia, adalah penting bagi semua pemandu untuk mempunyai pemahaman yang baik tentang teknologi baru muncul ini. Dalam konteks kemampanan, EV pastinya merupakan pengubah permainan bagi industri automotif di Malaysia dengan pemancaran sifar bahan pencemaran.

Antara syarikat yang berfikiran ke hadapan di Malaysia, BHPetrol mengiktiraf trend transformatif ini dan menerokai landskap EV pada tahun 2017. BHPetrol mempelopori pengenalan stesen pengecasan Kenderaan Elektrik (EV) pertama di Malaysia. Sejak itu, kami telah mengembangkan inisiatif ini dengan tiga stesen di seluruh kawasan Lembah Klang iaitu di BHPetrol Sungai Kayu Ara, BHPetrol Sungai Besi Harmony dan BHPetrol Taman Tun Dr Ismail untuk memenuhi keperluan komuniti kenderaan elektrik yang semakin meningkat.

Memandangkan anda mempunyai pemahaman asas tentang EV melalui perbincangan kami sebelum ini tentang kebaikan dan keburukan EV dan kereta petrol, mari sertai kami untuk terus meneroka 5 perkara utama yang setiap pemandu EV di Malaysia harus sedar.

 

Pengecasan yang Betul untuk Prestasi Optimum

 

Memastikan pengalaman memandu kenderaan elektrik (EV) yang lancar bergantung pada keupayaan mengecas bateri kenderaan dengan berkesan. Nasib baik, rangkaian stesen pengecas yang boleh diakses, awam dan swasta, telah disediakan untuk pemandu EV di Malaysia.

Stesen-stesen pengecasan ini terletak di pelbagai lokasi, termasuk pusat beli-belah, tempat letak kereta dan lebuh raya, serta stesen minyak seperti BHPetrol. Untuk memanfaatkan sepenuhnya pengalaman pemanduan EV anda, pemandu harus biasa dengan pelbagai jenis pengecas serta spesifikasi kuasa yang diperlukan oleh model khusus mereka.

Kepentingan Penyelenggaraan

Photo credits: The AA

 

Walaupun kenderaan elektrik pada umumnya lebih mudah untuk diselenggara berbanding kereta petrol tradisional, masih penting bagi pemandu EV untuk memahami keperluan penyelenggaraan kenderaan mereka. Untuk memastikan EV memberikan prestasi optimum, adalah penting untuk sentiasa memantau paras bateri dan bendalir, serta menggantikan mana-mana bahagian yang haus dengan segera. Pendekatan proaktif ini menjamin kelancaran dan jangka hayat kenderaan elektrik.

Pendidikan Keselamatan Bagi Pemandu

Image credits: prostooleh on Freepik

 

Untuk memastikan keselamatan jalan raya yang maksimum, adalah penting untuk mempunyai pemahaman yang menyeluruh tentang ciri keselamatan dalam kenderaan elektrik (EV) mereka. Kenderaan canggih ini direka bentuk dengan pelbagai lapisan perlindungan, melindungi daripada risiko seperti mengecas keselamatan, kebakaran, renjatan elektrik dan banyak lagi.

Semasa anda membiasakan diri dengan kenderaan baru anda, pengeluar biasanya menawarkan sumber seperti pendidikan pemandu untuk membantu anda memahami sepenuhnya ciri EV anda, mekanisme keselamatan dan teknik pemanduan yang disyorkan. Pengetahuan ini memperkasakan anda untuk memaksimumkan prestasi dan keupayaan sambil memastikan penggunaan yang selamat dan bertanggungjawab.

 

Cabaran Jarak Perjalanan Terhad

Photo credits: BCAA

Disebabkan rangkaian EV yang terhad, pemandu harus mengetahui perjalanan kenderaan mereka dengan sekali caj. Julat kenderaan elektrik dipengaruhi oleh faktor seperti kuasa bateri, suhu luar dan tabiat memandu. Memahami julat kenderaan anda membolehkan pemandu EV merancang laluan mereka dengan berkesan, memastikan mereka tidak akan menghadapi kesulitan kehabisan cas semasa dalam perjalanan.

 

Faktor Yang Mempengaruhi Nilai Jualan Semula

Photo credits: Car Sifu

Nilai jualan semula EV boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Sama seperti kereta petrol, semakin baharu model dan semakin sedikit jarak yang dipandunya, semakin tinggi nilai jualan semulanya. Kesihatan bateri adalah aspek penting untuk dipertimbangkan kerana sebarang masalah dengan bateri boleh mengurangkan nilai jualan semulanya.

Memandangkan kenderaan elektrik (EV) agak baru di Malaysia, pilihan jenama memberi kesan ketara kepada nilai jualan semulanya. EV tertentu memperoleh permintaan yang lebih tinggi kerana reputasinya dan ciri prestasi luar biasa yang membezakannya daripada model lain di pasaran. Semua faktor ini harus diambil kira semasa menilai nilai jualan semula EV.

 

Ringkasnya, peralihan kepada kenderaan elektrik di Malaysia memerlukan pemahaman yang jelas tentang faktor penting ini. Memandangkan pasaran EV terus berkembang, bermaklumat adalah langkah pertama anda yang penting ke arah pemanduan yang bertanggungjawab dan mampan!