Blog

5 Petua Penjagaan Rapi Selepas Memasang Teg RFID TnG Anda untuk Perjalanan yang Lebih Lancar

Dengan kemunculan tag RFID Touch ‘n Go, pengalaman pemanduan telah dipertingkatkan dengan ketara agar memastikan perjalanan lebih lancar dan kurang menunggu di pondok tol. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana peranti teknologi, penjagaan dan penyelenggaraan yang betul juga merupakan kunci untuk memastikan prestasi optimum dan jangka hayat yang lebih lama.

Pertama sekali, apakah itu RFID? RFID adalah singkatan kepada Radio Frequency Identification dan ia menggunakan cip frekuensi radio yang diletakkan pada pelekat yang dilekatkan pada kenderaan untuk memudahkan perjalanan anda menavigasi melalui pondok tol. Dalam blog kami sebelum ini, kami telah membincangkan 7 perkara yang mesti diketahui tentang tag RFID TnG. Kini kami akan menyelami 5 petua penjagaan teratas selepas memasang tag RFID TnG anda untuk perjalanan yang lebih lancar.

 

Jauhkan daripada Permukaan Logam

Anda mungkin telah banyak mendengar perkara ini, tetapi patut disebut – teg TnG RFID tidak boleh diletakkan berhampiran sebarang permukaan logam. Ini termasuk kawasan seperti ruang enjin atau berhampiran tingkap berwarna logam. Meletakkan teg di lokasi ini boleh mengganggu isyaratnya dan menyebabkan masalah dengan pengesanan pondok tol.

 

Petua Pembersihan

Photo Credits: Freepik

 

Mula-mula, lakukan pembersihan dengan mudah dalam tempoh 24 jam pertama selepas pemasangan – biarkan tag selesai. Apabila pembersihan menjadi perlu, kendalikan dengan berhati-hati. Elakkan menggunakan bahan kimia yang keras; sebaliknya, pilih kain lembut dan detergen lembut. Apabila menghantar kereta anda untuk mencuci kereta, jangan lupa untuk mengingatkan pengendali cuci kereta untuk mengendalikan Tag RFID TNG dengan lebih berhati-hati.

 

Penggantian Teg RFID Anda

Non-transferable RFID sticker

Photo Credits: Soya Cincau

Kemalangan berlaku, dan anda mungkin menerima teg yang rosak atau secara tidak sengaja merosakkan teg RFID anda semasa membersihkan cermin depan atau semasa mencuci kereta. Dalam kes sedemikian, adalah penting untuk mengetahui bahawa anda boleh menggantikan teg RFID TnG anda yang rosak dengan yang baharu tanpa sebarang masalah.

Nasib baik, Touch ‘n Go bekerjasama dengan barisan Pusat Kelengkapan yang dilantik dan diberi kuasa menawarkan perkhidmatan penggantian yang memudahkan dan memudahkan untuk kembali ke jalan raya dengan tag baharu anda.

Begini caranya:

  1. Log masuk ke akaun Portal RFID TNG anda
  2. Pergi ke My TNG RFID dan pilih My Vehicle
  3. Pergi ke Tindakan dan pilih Minta teg penggantian
  4. Isikan butiran anda dengan sewajarnya.

 

Memindahkan Teg RFID Anda ke Kenderaan Lain

Photo Credits: Soya Cincau

 

Bagi mereka yang mempertimbangkan untuk memindahkan teg RFID ke kenderaan lain, adalah penting untuk mengetahui bahawa apabila teg telah dipasang pada kenderaan, ia tidak boleh dipindahkan atau digunakan semula. Jika anda mendapati diri anda perlu menukar kereta atau teg anda atas sebarang sebab, penyelesaiannya adalah dengan memperoleh yang baharu.

 

Menyahaktifkan RFID pada Kenderaan Lama Anda

Dalam situasi di mana anda menjual kereta anda, jangan lupa untuk menyahaktifkan tag RFID semasa anda untuk mengelakkan sebarang kemungkinan penyalahgunaan oleh pemilik baharu. Sekiranya anda memerlukan tag RFID untuk kenderaan lain, satu-satunya pilihan ialah membeli tag baharu dan memasangnya pada kereta anda.

 

Kami berharap petua ini telah membantu anda memahami dengan lebih baik cara menjaga teg RFID Touch ‘n Go anda dan memastikan perjalanan yang lebih lancar untuk tahun-tahun akan datang. Selamat memandu!