Blog

6 Tip Keselamatan Jalan Raya Bagi Pemandu Baru

Bagi pemandu baru, menjejakkan kaki memandu di jalan raya buat kali pertama bakal menjadi pengalaman yang menggembirakan. Kebebasan baru ini juga disertakan dengan tanggungjawab yang besar, tindakan anda sebagai pemandu baru boleh membawa kesan yang meluas bukan sahaja untuk diri sendiri tetapi untuk berjuta-juta orang lain yang berkongsi jalan yang sama dengan anda.

Jika anda ingin menarik nafas semasa perjalanan awal anda, belum lagi! BHPetrol merupakan perhentian rehat anda yang boleh dipercayai dan mudah untuk mengisi minyak dan mengecas diri anda untuk sepanjang perjalanan. Dengan 400 stesen di seluruh negara, BHPetrol menawarkan lebih daripada bahan api. Ia adalah tempat untuk berehat, meregangkan kaki anda, membeli snek atau minuman, bahkan anda boleh mendapatkan nasihat mengenai perjalanan anda ke hadapan daripada kakitangan kami yang mesra dan profesional.

Di BHPetrol, kami memahami keseronokan dan cabaran yang datang dengan menjadi pemandu baru. Di sini kami sajikan 6 tips keselamatan jalan raya penting yang boleh meningkatkan pengalaman pemanduan anda dengan ketara, yang mana dipilih khusus untuk menangani cabaran biasa yang sering dihadapi oleh pemandu baru.

 

Tip #1 – Kuasai Asas Kawalan

Photo Credits: Park Spots

 

Untuk memulakan perjalanan pemanduan yang selamat, mari kita mulakan dengan memahami kawalan asas kenderaan anda. Membiasakan diri dengan ini memastikan respons yang cepat dan tepat terhadap situasi pemanduan. Anda juga disyorkan untuk mula belajar dalam persekitaran yang selamat dan terbuka seperti tempat letak kereta kosong, yang membolehkan anda mempraktikkan kemahiran kawalan anda tanpa tekanan daripada lalu lintas.

Bagi pemandu baru, mempunyai pemahaman yang kukuh mengenai amalan penyelenggaraan kereta yang penting adalah penting untuk memastikan prestasi kenderaan yang optimum pada setiap masa. Dalam artikel blog sebelum ini, kami juga menyelidiki 5 tugas penyelenggaraan kereta DIY terbaik untuk memastikan kereta mereka berjalan dengan lancar dan cekap, memberikan pengalaman pemanduan yang selamat dan boleh dipercayai.

 

Tip #2 – Membina Keyakinan

Photo Credits: Buzz Kini

 

Apabila anda memperolehi pengalaman, keyakinan anda dalam menguruskan kenderaan anda akan bertambah. Cabar diri anda secara beransur-ansur dengan keadaan pemanduan yang lebih kompleks, seperti tempat letak kereta atau menavigasi ruang yang sempit. Pendekatan langkah demi langkah ini akan membina keyakinan anda dalam kawalan kenderaan, menyediakan anda untuk pelbagai cabaran yang akan anda hadapi di jalan raya.

Selepas mendapat keyakinan dalam kawalan kenderaan asas dan tempat letak kereta, tiba masanya untuk meneroka kawasan dengan trafik yang lebih ringan. Di sinilah anda boleh berlatih bergabung ke lebuh raya, menukar lorong dengan lancar dan menavigasi melalui persimpangan. Ini semua mengenai mengasah kemahiran anda dan menjadi pemandu yang lebih mahir dan berkeyakinan.

 

Tip #3 – Berhati-hati dengan Keadaan Cuaca

Photo Credits: Selangor Kini

 

Di Malaysia, di mana keadaan cuaca berkisar daripada ribut hujan tropika hingga panas terik, adalah penting bagi pemandu untuk mengambil perhatian tentang cara cuaca menjejaskan keselamatan jalan raya. Hujan lebat terutamanya semasa musim tengkujuh boleh menyebabkan jalan licin, jarak penglihatan berkurangan dan banjir kilat di sesetengah kawasan. Untuk menavigasi keadaan ini dengan selamat, pemandu harus menyesuaikan tingkah laku mereka, seperti mengurangkan kelajuan, meningkatkan jarak mengikut, berhati-hati di sekitar lopak dan banyak lagi.

Untuk petua yang lebih terperinci tentang pemanduan dalam cuaca hujan, jangan lupa untuk menyemak artikel blog kami sebelum ini – 5 Petua Keselamatan Jalan Raya untuk Memandu Dalam Hujan yang memberikan cerapan tambahan dan panduan praktikal untuk pemandu baharu.

 

Tip #4 – Gunakan Cermin dan Isyarat dengan Berkesan

Photo Credits: Daily Express

 

Memeriksa cermin anda dengan kerap dan menggunakan isyarat adalah asas kepada pemanduan yang selamat, Manakala cermin sisi memberikan maklumat penting tentang kenderaan di belakang anda dan di lorong bersebelahan. Isyarat membelok adalah sama penting. Ia menyampaikan tindakan anda kepada pemandu lain, membolehkan mereka menjangka dan bertindak balas dengan sewajarnya. Isyarat yang betul memupuk persekitaran pemanduan yang lebih selamat dan mengurangkan risiko kemalangan yang disebabkan oleh gerakan mengejut atau tidak dijangka.

Selain itu, mengelakkan titik buta adalah penting. Untuk meminimumkan risiko, anda hendaklah sentiasa menjalankan pemeriksaan bahu dengan menoleh sebentar untuk memeriksa titik buta ini sebelum membuat pertukaran atau belok lorong.

 

Tip #5 – Gunakan Aplikasi Mudah Alih untuk Memudahkan Pengalaman Memandu

Dalam era digital hari ini, terdapat pelbagai aplikasi mudah alih yang direka untuk membantu pemandu dan menjadikan perjalanan mereka lebih selamat dan mudah. Aplikasi mudah alih seperti Waze dan Google Map senantiasa mengemas kini trafik masa nyata, membantu anda mengelakkan kesesakan lalu lintas dan merancang laluan paling cekap.

Tidak pasti di mana untuk bermula? Kami telah menyusun senarai 5 Aplikasi Pemanduan Teratas yang Mesti Anda Ada di Malaysia untuk memastikan kemudahan dan kefungsian terbaik untuk pengalaman memandu anda.

 

Tip #6 – Tetap Tenang dan Sabar

Anxious driver driving and looking panick in the car

Image credits: jcomp on Freepik

 

Belajar memandu boleh menjadi pengalaman yang menyayat hati, terutamanya bagi pemandu baru. Akan tetapi, sentiasa ingat bahawa tidak mengapa untuk melakukan kesilapan semasa belajar. Tetap tenang, dan jangan berkecil hati dengan kesilapan. Kesilapan adalah peluang untuk penambahbaikan.

Jika anda mendapati diri anda di dalam keadaan tidak menentu, berhentilah ke lokasi yang selamat dan berehat sebentar adalah perkara yang anda perlukan. Kosongkan fikiran anda dengan cepat dan kurangkan tekanan di stesen BHPetrol yang tidak pernah jauh. Dengan BHPetromart kami yang mudah di setiap stesen, anda juga boleh mendapatkan makanan ringan atau minuman untuk perjalanan sambil memperoleh mata dan lebih banyak faedah dengan aplikasi eKad dan eKad BHPetrol.

 

Inilah dia 6 tip keselamatan jalan raya untuk pemandu baru. Kami mendoakan yang terbaik dalam transformasi pemanduan anda! Jangan lupa simpan dan kongsi artikel ini bagi membantu anda dan orang tersayang mengharungi cabaran memandu dengan yakin dan bertanggungjawab sambil menikmati pengalaman yang menakjubkan!