Blog

7 Resipi Mudah & Sihat Yang Boleh Anda Cuba Bersama Anak Anda

Berseronok ketika memasak boleh menjadi pengalaman yang memuaskan. Anda boleh menggunakannya untuk mengekspresikan kreativiti, menghilangkan rasa tekanan dan mencipta kenangan indah bersama anak-anak anda. Selain ia merupakan cara terbaik untuk mereka mencuba makanan baharu, ia juga merupakan peluang yang menakjubkan untuk mereka belajar! Mereka boleh meneroka matematik, sains, celik huruf dan kemahiran dapur sambil berbual tentang pemakanan sihat serta memberikan banyak pembelajaran dan pengalaman melalui masakan.

Untuk memastikan pengalaman pembelajaran bukan sahaja menyeronokkan tetapi juga selamat untuk anak-anak anda, anda mungkin ingin menyemak artikel blog kami mengenai 3 tips utama kami tentang cara memasak dengan selamat di rumah!

Jangan lupa juga lengkapkan dapur gas anda dengan LPG BHPetrol terbaik, dikenali sebagai BHPetrogas! BHPetrogras ialah bahan api yang sesuai untuk memasak kerana ia memberikan haba segera dan konsisten, yang boleh dikawal dengan mudah. LPG yang berkualiti tinggi dan mesra alam juga merupakan sumber tenaga yang bersih dan menjimatkan kos yang tidak mengandungi sebarang bahan berbahaya atau memualkan. Malah, sebagai langkah keselamatan, ia juga berbau untuk membolehkan pengesanan cepat sekiranya berlaku kebocoran gas!

Tanpa berlengah lagi, mari masak! Di sini, kami telah menyusun senarai 7 resipi mudah & sihat yang boleh anda cuba bersama anak-anak anda di rumah!

 

Resipi #1: Pancake Sihat

Kesukaran: Mudah | Hidangan: 8 | Masa Penyediaan: 5 minit | Masa Memasak: 15 minit | Jumlah Masa: 20 minit

 

Healthy Pancakes

Klik di sini untuk resipi penuh daripada AllRecipes

 

Lempeng sedap ini adalah cara terbaik untuk memasukkan ke dalam sedikit nutrisi tanpa disedari oleh anak-anak anda! Lempeng buah-buahan yang menggoda ini memudahkan anak-anak anda untuk mengambil sayur-sayuran mereka dan anda juga akan menyukai kelazatannya. Anda juga boleh menjadikannya vegan untuk keperluan diet semua orang. Jadilah kreatif dan galakkan anak kecil anda meneroka kreativiti masakan mereka – ia akan menyeronokkan untuk semua peringkat umur!

 

Resipi #2: Sup Pasta Minestrone

Kesukaran: Mudah | Hidangan: 6 | Masa Penyediaan: 15 minit | Masa Memasak: 40 minit | Jumlah Masa: 55 minit

 

Minestrone Pasta Soup

Klik di sini untuk resipi penuh daripada Super Healthy Kids

 

Tambahkan selera anak-anak anda dalam pengembaraan Itali yang lazat! Sup Pasta Minestrone yang enak ini menawarkan rasa yang lazat dan berkhasiat, dengan sayur-sayuran lembut seperti bawang, lobak merah, cendawan dan kubis. Dan bahagian yang terbaik? Kekayaan sayur-sayuran ini telah dicincang menjadi kepingan bersaiz kecil dan dimasak sehingga empuk supaya anak-anak anda tidak perlu bersusah payah mencari ketulan besar dalam mangkuk mereka!

Mulakan ia dengan menambahkan beberapa karbohidrat seperti pasta kenyal dalam adunan – semuanya di gabungkan bersama dalam sup berasaskan tomato aromatik berperisa herba segar untuk kesedapan tambahan!

 

Resipi #3: French Toast Sticks

Kesukaran: Mudah | Hidangan: 6 | Masa Penyediaan: 10 minit | Masa Memasak: 15 minit | Jumlah Masa: 25 minit

 

French Toast Sticks

Photo Credits: Dixie Crystals

Klik di sini untuk resipi penuh daripada Lil Luna

Roti Toast Perancis ini merupakan keseronokan mutlak dan hidangan manis yang akan menarik minat kanak-kanak mahupun orang dewasa! Campuran kayu manis dan gula yang lazat menjadikan French Toast Sticks ini rangup dan berperisa manis!

Anda boleh membenarkan anak-anak anda memilih sos yang berbeza untuk dihidangkan bersama – coklat, karamel atau sirap maple untuk menambah keseronokan dan perisa. Ini akan membolehkan anak-anak anda memulakan hari mereka untuk mempelajari pilihan mereka tersendiri.

 

Resipi #4: Cheesy Shells and Greens

Kesukaran: Mudah | Hidangan: 4 | Masa Penyediaan: 20 minit | Masa Memasak: 30 minit | Jumlah Masa: 50 minit

 

Cheesy Shells and Greens

Klik di sini untuk resipi penuh daripada Woman’s Day

 

Mari kita tingkatkan rasa dengan meningkatkan Mac dan Keju anda dengan pasta cengkerang berkrim ini untuk hidangan yang lazat dan penuh dengan sayuran! Dengan hidangan klasik ini, mengajar anak-anak kita tentang pemakanan sihat dengan cara yang menyeronokkan dengan menambah sayur-sayuran kegemaran mereka dan menjadikannya hidangan yang lebih sihat di sekeliling. Sedap lagi berkhasiat!

 

Resipi #5: Sandwich Keju Panggang

Kesukaran: Mudah | Hidangan: 1 | Masa Penyediaan: 2 minit | Masa Memasak: 13 minit | Jumlah Masa: 15 minit

 

Grilled Cheese Sandwich

Klik di sini untuk resipi penuh daripada A Couple Cooks

 

Klasik Amerika! Sandwich keju panggang adalah cara terbaik untuk memulakan aktiviti anak-anak ke unutk menyediakan makanan mereka sendiri. Ia mudah, menyeronokkan dan sesuatu yang boleh dilakukan walaupun kanak-kanak kecil jika anda menyediakan proses untuk mereka! Jika anda mempunyai pelbagai pemilihan makanan di rumah, masukkan beberapa sayur-sayuran berwarna-warni seperti bayam cincang dan tomato kerana mereka semestinya tidak akan perasan! 

 

Resipi #6: Cucur Sayur

Kesukaran: Sederhana | Hidangan: 10 | Masa Penyediaan: 8 minit | Masa Memasak: 18 minit | Jumlah Masa: 26 minit

 

Veggie Fritters

Photo Credits: BBC Food UK

Klik di sini untuk resipi penuh daripada Healthy Little Foodies

 

Kami jamin seisi keluarga anda akan menyukai resipi Cucur Sayur ini! Ia dibuat dengan zucchini, lobak merah, jagung, dan lada benggala. Sudah tentu makanan ringan, tetapi anda juga boleh membekalnya dalam kotak makan tengah hari atau menghidangkannya dengan hidangan utama anda. Cucur seperti ini mempunyai sayur-sayuran yang tersembunyi di depan mata, tetapi ia mungkin lebih menarik untuk kanak-kanak daripada sayur-sayuran biasa. Cucur sayur boleh menjadi batu loncatan yang berguna untuk membolehkan kanak-kanak menerima sayur yang sama dengan cara yang berbeza!

 

Resipi #7: Popcorn Kobis

Kesukaran: Sederhana | Hidangan: 4 | Masa Penyediaan: 10 minit | Masa Memasak: 25 minit | Jumlah Masa: 35 minit

 

Popcorn Cauliflower

Klik di sini untuk resipi penuh daripada Kidspot Kitchen

 

Popcorn kobis boleh menjadi pilihan snek yang bagus untuk kanak-kanak! Ia bukan sahaja lebih sihat daripada popcorn biasa, tetapi ia rasanya sama enak – mungkin lebih baik! Ia penuh dengan serat dan Vitamin C, tidak mempunyai lemak tambahan atau kolesterol, dan membantu kanak-kanak mengembangkan tabiat pemakanan yang sihat. Selain itu, teksturnya sangat serupa dengan popcorn sebenar. Bukan sahaja ia jauh lebih rendah kalori daripada popcorn tradisional, tetapi rasa lembut sayur-sayuran popular ini bermakna dan lebih cenderung untuk mencubanya.

Dan begitulah! Sudah tiba masanya untuk anda ke dapur, singsingkan lengan baju anda dan mulakan pengembaraan masakan anak-anak anda dengan 7 resipi mudah dan menyeronokkan ini!

Di BHPetrol, misi kami adalah untuk memastikan keluarga anda selamat dengan melindungi kesihatan mereka dengan gas butana dan propana yang bersih dan berkualiti tinggi. Beralih ke BHPetrogas hari ini untuk pengalaman memasak yang lebih selamat di rumah!