Blog

5 Kecemasan Tahap Tinggi di Lebuhraya dan Cara Bertindak Balas Terhadapnya

Tiada siapa menjangkakan kecemasan di lebuh raya, tetapi persediaan untuk senario terburuk adalah penting. Memandangkan musim perayaan semakin hampir, kita mungkin menjangkakan trafik lebih sesak semasa cuti sekolah. Oleh itu, biasakan diri dengan protokol untuk bertindak balas dengan baik semasa kecemasan boleh membantu anda meminimumkan risiko kepada diri sendiri dan orang lain di jalan raya.

Sama ada anda memandu perjalanan yang jauh untuk kali pertama atau memandu dengan kerap, yakinlah bahawa stesen BHPetrol sentiasa bersedia untuk meningkatkan pengalaman perjalanan anda. Dengan 400 stesen minyak di seluruh negara, BHPetrol berdedikasi untuk memberi anda peluang untuk mengecas semula diri sambil memastikan kesejahteraan keluarga dan kenderaan anda.

Jadi rehatkan diri semasa kami memberikan anda 5 petua praktikal tentang cara mengendalikan pelbagai jenis kecemasan lebuh raya dengan selamat.

Mengetahui Nombor Kecemasan

Sebelum memasuki jalan raya, adalah penting untuk membiasakan diri dengan nombor kecemasan lebuh raya yang anda gunakan. Simpan senarai nombor hubungan penting dalam kenderaan anda, termasuk balai polis, perkhidmatan ambulans dan syarikat penunda. Sekiranya berlaku kecemasan, berikut ialah senarai nombor yang boleh anda dail untuk mendapatkan bantuan di jalan raya:

Image credits: Kesas Traffik

Perkara yang Perlu Dilakukan sekiranya Kereta  Mengalami Kerosakan

Photo Credits: Freepik

 

Kerosakan di lebuh raya pasti menyusahkan. Jika anda mengalami kerosakan, cuba bawa kereta anda ke tepi jalan dan hidupkan lampu bahaya anda (isyarat berganda). Jika anda tidak dapat mengalihkan kenderaan, pastikan lampu bahaya anda menyala, dan maklumkan pihak berkuasa dengan segera. Pastikan anda berada di dalam kereta anda dan hubungi bantuan. Jika anda mempunyai segitiga amaran, letakkan ia 50 meter di belakang kereta untuk memberi amaran kepada kenderaan lain.

 

Cara Mengendalikan Kemalangan

Jika anda menyaksikan kemalangan, berhenti pada jarak yang selamat dan hubungi 999 untuk memaklumkan pihak berkuasa. Jika anda terlibat dalam kemalangan, utamakan keselamatan semua orang di dalam kenderaan dan hubungi rawatan perubatan segera jika ia diperlukan. Jika kenderaan masih stabil, gerakkannya ke tepi jalan dan hidupkan lampu bahaya. Ambil gambar tapak kemalangan untuk tujuan insurans dan bertukar maklumat dengan pemandu lain.

 

Menangani Tayar Pancit

Photo Credits: jcomp on Freepik

Tayar pancit boleh berlaku kepada sesiapa sahaja semasa memandu, dan ia boleh berbahaya di lebuh raya. Perlahan dan cuba pergi ke lorong parkir kecemasan atau kawasan rehat untuk menggantikan tayar. Hidupkan lampu bahaya dan letakkan segitiga amaran sekurang-kurangnya 50 meter dari kereta anda semasa menukar tayar. Jika anda tidak boleh mengubahnya sendiri, hubungi bantuan. Ingatlah untuk sentiasa memeriksa tayar ganti anda sebelum memulakan perjalanan.

 

Menghadapi Hujan Lebat dan Banjir

Photo Credits: Auto Deal

 

Di dalam catatan blog kami sebelum ini, kami telah berkongsi pandangan tentang memastikan keselamatan semasa memandu dalam hujan lebat. Apabila menavigasi melalui keadaan yang mencabar ini di lebuh raya, adalah penting untuk mengamalkan amalan tertentu untuk meningkatkan keselamatan. Sama seperti memandu dalam keadaan hujan yang lain, anda harus segera mengurangkan kelajuan anda, menghidupkan lampu anda dan menjaga jarak selamat dari kenderaan lain di hadapan. Dalam kes di mana memandu melalui air banjir menjadi tidak dapat dielakkan, pastikan anda mengikuti tip ini untuk meredah banjir dengan selamat. Jika kereta anda terhenti semasa banjir, kekal di dalam kereta dan elakkan daripada menyentuh komponen elektrik atau logam.

 

Bertindak balas kepada Kebakaran dan Letupan

Kebakaran dan letupan kenderaan jarang berlaku, tetapi ia boleh berlaku. Jika anda terhidu asap atau perasan apa-apa tanda kebakaran, tarik ke kawasan selamat dengan segera, pastikan penumpang keluar dari kereta, dan hubungi bomba dan perkhidmatan kecemasan lain. Jangan buka bonet jika anda mengesyaki kebakaran enjin. Cuba menjauh dari kenderaan ke jarak yang selamat dan amaran pemandu lain untuk menjauhi.

 

Kami berharap anda kini lebih bersedia untuk memastikan keselamatan anda dan pengguna jalan raya lain semasa sebarang kecemasan lebuh raya. Ingatlah untuk bertenang, bawa diri ke lokasi yang selamat dan aktifkan lampu bahaya anda apabila menghadapi kecemasan.

Di kala anda menavigasi lebuhraya, keadaan yang tidak dijangka seperti keletihan mungkin timbul. Jika anda merasa letih, sentiasa ingat bahawa terdapat penyelesaian hanya dalam jarak pemanduan yang singkat dengan rehatkan diri sebentar di stesen BHPetrol terdekat. Selain itu, manfaatkan eCard BHPetrol dan aplikasi eCard BHPetrol sepenuhnya untuk memastikan pengalaman yang lancar dan bermanfaat. Utamakan kesejahteraan anda dengan berehat, minum kopi atau tidur sebentar untuk memastikan anda kekal berjaga-jaga dan segar sepanjang perjalanan anda. Pandu dengan penuh tanggungjawab, dan gunakan perhentian yang mudah di sepanjang jalan, sambil menikmati faedah eCard BHPetrol untuk pengalaman perjalanan yang lebih mudah dan bermanfaat semasa musim perayaan.

Adakah kamu tahu? Dengan menjadi pengguna aplikasi eCard, anda juga boleh menyertai kempen eksklusif BHPetrol dan menikmati faedah ahli yang lebih besar:

  1. Kumpul ePoints Anda Serta-merta dengan aplikasi eCard
  • Mengumpul mata kini lebih mudah dan menjimatkan masa.
  1. Program Rujukan Untuk Mendapatkan Lebih Banyak ePoint!
  • Rujuk rakan dan peroleh 100 ePoints (bersamaan dengan RM1) yang dikreditkan ke akaun aplikasi eCard anda dalam masa 5-7 hari apabila rakan anda membuat pembelian di mana-mana stesen servis BHPetrol.
  • Share More, Earn More!!” program rujukan terhad kepada 5,000 penebusan setiap bulan.
  • *T&Cs apply.