Blog

6 Masalah Kereta Anda Boleh Diagnos Lebih Awal Sebelum Terlambat

Bukan hanya sekadar memiliki kereta tapi ianya didatangkan dengan tanggungjawab, terutamanya semasa anda bersiap sedia untuk perjalanan panjang. Dengan kesesakan lalu lintas menjadi pemandangan biasa semasa musim cuti sekolah, memastikan keselamatan anda dan orang tersayang sentiasa menjadi keutamaan.

Sebelum meredah jalan raya yang sibuk, adalah penting untuk melakukan pemeriksaan kereta pantas untuk pemanduan yang selamat dan menyeronokkan. Dalam catatan blog kami sebelum ini, kami berkongsi ‘5 Tugas Penyelenggaraan Kereta DIY yang Patut Dilakukan’ yang mudah diikuti dan pengetahuan penting tentang ‘9 Simbol Papan Pemuka Kereta Mesti Tahu’.

Bagi mereka yang gemar menjaga kereta, mengapa tidak pertimbangkan untuk menyertai aplikasi eCard BHPetrol? Sebagai ahli, anda akan mendapat akses eksklusif kepada tawaran istimewa mengenai aksesori kereta penting dan perkhidmatan penyelenggaraan, termasuk penebusan minyak enjin dan penyejuk dalam stesen, baucar tunai Lim Tayar dan banyak lagi.

Jadi, jika anda bersedia untuk meningkatkan rutin penjagaan kereta anda, sertai kami sambil kami mendedahkan 6 masalah kereta biasa yang boleh anda diagnosis awal, memastikan anda kekal selamat, menjimatkan pembaikan dan mengelakkan kerosakan yang mahal.

Pengelap Cermin Depan tidak Berfungsi

Apabila pengelap cermin depan anda tidak berfungsi dengan baik, ia boleh meninggalkan coretan pada kaca, menjadikannya sukar untuk dilihat, terutamanya semasa keadaan hujan. Untuk membetulkannya, mulakan dengan membersihkan bilah dan cermin depan dengan teliti. Jika coretan berterusan, mungkin sudah tiba masanya untuk bilah pengelap baharu untuk penglihatan yang jelas dan pemanduan yang selamat.

💡Tahukah Anda?

Pengelap menjadi haus kerana penggunaan biasa, jadi lebih baik menggantikannya setiap 6 bulan.

 

Isu Menghidupkan Kereta

 

Jika kereta anda sukar untuk dihidupkan atau gagal dihidupkan, jangan abaikan masalah tersebut. Ini mungkin menunjukkan bahawa voltan bateri anda mungkin terlalu lemah dan penggantian bateri mungkin diperlukan. Senario terburuk, anda mungkin perlu menghidupkan bateri kereta anda untuk menyediakan penyelesaian sementara yang menghalang anda daripada terkandas dan dikenakan bayaran tunda yang mahal.

 

Menguruskan Penggunaan Minyak Berlebihan

Jika anda mendapati diri anda kerap menambah minyak anda, ini mungkin bermakna kereta anda terbakar lebih banyak minyak daripada biasa. Ini mungkin disebabkan oleh kebocoran atau gelang omboh yang rosak. Jejaki paras minyak kereta anda dan dapatkan nasihat mekanik jika masalah berterusan. Menyedari dan menyelesaikan masalah ini lebih awal boleh mengelakkan kerosakan enjin dan memanjangkan jangka hayat kenderaan anda.

Selesaikan Pintu Kereta Melekat

Cuaca panas di Malaysia boleh menyebabkan pintu kereta tersekat, membawa kepada ketidakselesaan yang tidak perlu dan potensi risiko keselamatan semasa kecemasan. Untuk menyelesaikannya, anda boleh mulakan dengan membersihkan habuk dan kotoran dari pengedap pintu dan getah, kemudian gunakan semburan silikon untuk mengelakkan melekat pada masa hadapan.

Pintu yang melekat mungkin kedengaran seperti tiada apa-apa berbanding dengan masalah enjin yang lain, namun, apabila ia berkaitan dengan keselamatan kereta, ia lebih selamat daripada menyesal.

Mengesan Brek Berdecit

Adakah anda mendengar bunyi jeritan yang tinggi apabila menekan brek? Ini boleh menjadi petunjuk pad brek usang yang memerlukan penggantian. Jangan tunggu sehingga peringkat awal haus yang membawa kepada sentuhan logam-ke-logam, kerana ini boleh membawa kepada pembaikan yang mahal. Dapatkan pad brek anda diperiksa di bengkel kereta yang dipercayai dan gantikannya jika perlu.

💡Tahukah Anda?

Mengabaikan brek berderit boleh menghasilkan getaran yang menjejaskan bahagian lain kenderaan anda, yang membawa kepada lebih banyak pembaikan dan perbelanjaan.

 

Udara AC Panas

Photo Credits: pvproductions on Freepik

 

Walaupun kualiti udara dari AC kereta anda mungkin tidak memberi kesan langsung kepada pemanduan anda. Walau bagaimanapun, kami tidak berani membayangkan sesiapa yang dapat membayangkan terik matahari Malaysia tanpa udara yang sejuk. Jika anda perasan udara hangat bertiup dari AC dan bukannya sejuk biasa, ia boleh memberi isyarat masalah seperti kebocoran penyejuk, masalah pemampat atau penapis tersumbat.

💡Tahukah Anda?

Perlukan lebih banyak cara AC untuk memaksimumkan kesan penyejukan? Pastikan anda menyemak blog kami sebelum ini mengenai 7 fakta aircond kereta yang anda inginkan anda tahu terdahulu.

 

Itu dia, 6 masalah kereta yang anda boleh diagnosis lebih awal sebelum terlambat. Dengan menangani masalah kereta ini lebih awal, anda boleh mengelakkan isu yang lebih ketara, dan berpotensi menjimatkan kos pembaikan.

Penyelenggaraan tetap dan perhatian segera terhadap tanda amaran adalah kunci untuk memastikan kenderaan anda dalam keadaan optimum, dan jika anda menghadapi sebarang masalah, ingat bahawa campur tangan tepat pada masanya adalah kunci untuk memastikan keselamatan dan jangka hayat kereta. Selamat memandu!