Blog

7 Jenis Barangan Mesti Ada untuk Meningkatkan Pengalaman Memandu Anda

Memandangkan kita berulang-alik dan menghabiskan sebahagian besar daripada kehidupan seharian di jalan raya, adalah penting untuk mencari cara untuk menjadikan pengalaman pemanduan kita lebih menyeronokkan, mudah dan selamat. Walaupun kita sering menumpukan pada prestasi dan penyelenggaraan kenderaan, terdapat beberapa aksesori dan alat yang boleh meningkatkan masa anda di belakang dengan ketara.

Salah satu aspek pengalaman pemanduan yang lancar yang sering diabaikan ialah ketersediaan hentian pit untuk minuman dan rehat. Terletak secara strategik di 400 stesen minyak di seluruh negara, kedai serbaneka kami BHPetromart menawarkan segala-galanya daripada minuman yang menyegarkan, kopi yang baru dibancuh, kepada makanan ringan cepat, membolehkan pemandu dan penumpang mengisi minyak kedua-dua kenderaan mereka dan diri mereka sendiri. Lebih-lebih lagi, anda juga boleh memperoleh mata dan menebus ganjaran hebat dengan eKad apabila anda membeli-belah atau mengisi minyak di BHPetrol!

Jika anda tidak sabar-sabar untuk meneroka aksesori tambahan yang boleh meningkatkan pengalaman pemanduan anda, berikut ialah 6 peralatan yang akan menambah keselesaan, keselamatan dan kemudahan pada masa anda di jalan raya.

 

Touch ‘n Go (TnG) RFID

Photo Credits: paultan.org and Soya Cincau

 

Tol boleh menyusahkan, terutamanya jika anda sentiasa tergesa-gesa dan ingin memotong barisan. Pelekat atau tag RFID untuk kenderaan anda boleh menjadi pengubah permainan. Teg ini dipautkan ke akaun TnG eWallet anda, membolehkan anda mengaksesnya tanpa henti. Ini bukan sahaja menjimatkan masa anda tetapi juga menghapuskan keperluan untuk membawa kad atau SmartTAG anda.

Ada lagi soalan tentang RFID? Anda mungkin berminat untuk membaca blog kami sebelum ini tentang 7 perkara yang anda perlu tahu tentang RFID.

🔔 Peringatan: Jika anda lebih suka melangkau kesulitan kerana mempunyai baki yang tidak mencukupi di pondok tol, pertimbangkan untuk mengaktifkan fungsi muat semula automatik untuk memuat semula TnG eWallet anda secara automatik apabila ia mencapai ambang tertentu.

 

Kusyen Sokongan Lumbar

Photo Credits: By Ways

 

Kusyen tempat duduk untuk belakang anda, sering dirujuk sebagai kusyen sokongan lumbar ialah aksesori ringkas namun sangat berkesan yang boleh mengubah pengalaman pemanduan anda. Ia bukan sahaja meningkatkan keselesaan tetapi juga menggalakkan postur yang lebih baik, dan mengurangkan risiko sakit belakang semasa tempoh duduk yang lama. Sama ada anda memandu setiap hari atau merancang perjalanan jauh, melabur dalam kusyen belakang yang berkualiti boleh memberi impak yang besar kepada kesejahteraan keseluruhan anda dan keseronokan memandu.

 

Pemegang Telefon Pelekap Kereta

Photo Credits: Trip Savvy

 

Keselamatan hendaklah sentiasa menjadi keutamaan semasa memandu dan menggunakan telefon anda semasa di jalan raya boleh membahayakan. Pemegang telefon pelekap kereta ialah aksesori yang mesti ada, kerana ia membolehkan anda memastikan telefon pintar anda mudah dicapai untuk navigasi GPS, kawalan muzik atau panggilan bebas tangan. Melekapkan telefon anda pada papan pemuka atau cermin depan memastikan anda dapat memerhatikan jalan sambil kekal berhubung.

 

Vakum Tangan Kereta

Photo Credits: Mashable

 

Daripada perjalanan kerap ke tempat cuci kereta, vakum kereta mudah alih membolehkan anda menjimatkan wang dengan mengendalikan sendiri tugas pembersihan! Ia merupakan cara yang menjimatkan kos untuk memastikan kereta anda kelihatan terbaik yang selalunya direka bentuk untuk menjadi kecil dan ringan, menjadikannya mudah untuk disimpan di dalam kenderaan anda. Ia membantu anda mengekalkan dalaman yang bersih dan bersih, mengurangkan alergen dan habuk yang boleh menjejaskan kesihatan anda.

 

Penutup Tali Pinggang Keledar Lembut

Photo Credits: Leinuo Technology

 

Satu lagi aspek yang sering diabaikan oleh ramai pemandu adalah tali pinggang keledar. Mari bayangkan: anda memandu jauh atau terperangkap dalam lalu lintas, dan anda sedang melaraskan postur tempat duduk anda untuk mencari kelegaan daripada kelecetan tali pinggang keledar yang tidak selesa. Betul, tali pinggang keledar adalah penting untuk keselamatan, tetapi keselesaan juga tidak boleh dikompromi! Sarung tali pinggang keledar yang lembut menawarkan kusyen dan keselesaan tambahan, terutamanya bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif atau sesiapa sahaja yang inginkan pengalaman pemanduan yang lebih menarik.

 

Kain Bersih Cermin Depan dan Gentian Mikro Tingkap

Image credits: prostooleh on Freepik

 

Memastikan cermin depan dan tingkap anda bersih adalah penting untuk penampilan dan keselamatan kereta anda. Habuk, kotoran seperti minyak dan kotoran pada tingkap boleh menjejaskan penglihatan, menjadikannya sukar untuk melihat keadaan jalan atau kemungkinan bahaya. Apabila bilah pengelap tidak berfungsi dengan baik disebabkan oleh pelbagai faktor seperti suhu tinggi, bilah getah tamat tempoh, atau hanya kekurangan pelinciran, melengkapkan alat yang mudah tetapi berguna seperti kain cermin depan adalah membantu untuk mengendalikan keadaan ini dengan cepat, memastikan penglihatan optimum dalam semua keadaan cuaca.

 

eKad dan Aplikasi Mudah Alih BHPetrol

BHPetrol eCard

Photo Credits: BHPetrol

 

Lawatan kerap ke stesen minyak boleh menjadi tugas yang sukar, tetapi dengan kad petrol seperti eKad BHPetrol, anda boleh menjadikan pengalaman mengisi minyak anda lebih mudah dan menjimatkan kos. Mengumpul mata dan menebus ganjaran telah dipermudahkan dengan aplikasi mudah alih eKad BHPetrol apabila anda mengisi minyak atau membeli-belah di BHPetromart! Hanya paparkan kod QR anda pada aplikasi eKad anda dan imbasnya di kaunter juruwang untuk menambah mata anda.

Adakah kamu tahu?

Dengan menjadi pengguna aplikasi eKad, anda juga boleh menyertai kempen eksklusif BHPetrol dan menikmati faedah ahli yang lebih besar:

  1. Kumpul ePoints Anda Serta-merta dengan aplikasi eKad
  • Mengumpul mata kini lebih mudah dan menjimatkan masa.
  1. Program Rujukan Untuk Mendapatkan Lebih Banyak ePoint!
  • Rujuk rakan dan dapatkan 100 ePoints (bersamaan dengan RM1) setiap satu apabila rakan anda membelanjakan terkumpul RM30 di stesen servis BHPetrol yang mengambil bahagian.
  • Kongsi Lebih Banyak, Peroleh Lebih!” program rujukan terhad kepada jumlah 35,000 penebusan sahaja.
  1. Pam & Menang 2.0 dengan BHPetrol
  • Sertai peraduan “Pam dan Menang Kembali 2.0” dan berpeluang memenangi hadiah menarik termasuk Proton Iriz dan perjalanan bersama bintang tempatan Alif Satar ke Dubai.
  • Bahan api jumlah minimum RM40 Infiniti RON 95/ RON 97/Diesel atau mana-mana item dalam BHPetromart untuk menyertai.

*T&Cs apply.