Blog

4 Tips Jimat Duit Ketika Raya Ini

Oh yesza raya lagi! 

Walaupun seronok untuk meraikan majlis yang meriah bersama rakan dan keluarga, ia juga boleh menjadi masa yang mencabar untuk dompet anda. Daripada mengumpul baju raya, biskut, dan hadiah kepada yang tersayang, maka terdapat banyak perbelanjaan yang akan di belanjakan di sepanjang musim perayaan ini.

Tiada perkara seperti FOMO kerana kami di sini untuk membantu anda dengan beberapa petua penjimatan tanpa rasa tertinggal kerana terlepas semua aktiviti. Jika anda bercadang untuk memandu dan mencari keseronokan perayaan, jangan lupa untuk mendaftar sebagai ahli aplikasi eCard dan eCard BHPetrol untuk menikmati faedah tambahan selain pemanduan tanpa kerumitan.

Dengan singgahan berulang kali untuk menambah petrol, memiliki eKad BHPetrol membantu anda menjimatkan wang dan memperoleh mata untuk pelbagai hadiah dan penebusan baucar. Bahagian yang terbaik? Sebagai ahli aplikasi eCard, anda kini boleh memperoleh 2x ePoints dengan setiap pembelian petrol dan diesel di BHPetrol untuk membantu anda memulakan perjalanan penjimatan Raya anda!

Mari dalami 4 petua penjimatan wang yang mudah ini untuk memanfaatkan sepenuhnya sumber kewangan anda semasa musim perayaan.

1) Sediakan belanjawan dan berpegang padanyaYoung lady making household budget list

 

Jikalau hendak membeli belah,  memang amat mudah terbawa-bawa dengan segala kemeriahan dan kemeriahan. Memandangkan pemberian hadiah merupakan sebahagian daripada budaya kita yang bermakna, ia merupakan salah satu perbelanjaan yang paling penting untuk diberi perhatian. Pertimbangkan hadiah buatan sendiri yang bermakna tetapi murah seperti barangan bakeri, gubahan bunga atau kad yang diperibadikan.

Jika anda berada dalam kesuntukan masa, pastikan anda menyemak catatan blog kami yang terdahulu tentang “Idea Hadiah Saat Terakhir” untuk mendapatkan inspirasi dan cara kreatif untuk menunjukkan kepada orang yang anda sayangi betapa anda mengambil berat tanpa perlu berbelanja.

 

2) Berkreativiti pada hiasan Raya

Raya Ketupat Decorations made by recycled materials

Photo credits: Azlina Abdul

 

Seperti kata pepatah, mengapa perlu membayar lebih apabila anda boleh mendapatkannya dengan lebih murah? Memang benar bahawa tidak semestinya perlu membelanjakan banyak untuk hiasan perayaan untuk mencipta ruang yang cantik dan mesra. Mengapa tidak mencuba untuk menjadi kreatif dan membuat hiasan sendiri pada Raya ini?

Pilih idea DIY yang boleh dibuat di rumah dengan mudah menggunakan bahan kitar semula sambil mencipta kenangan bersama keluarga dan anak-anak anda yang akan mana ianya kekal selama-lamanya. 

Tidak pasti di mana untuk bermula? Bagaimana kalau dengan mengumpul barangan lama seperti peket angpau, balang terpakai dan fabrik dari sekeliling rumah untuk digunakan semula dan menambah daya tarikan pada rumah anda?

 

3) Memasak di rumahNo bake Kuih raya cookie recipe using stove

Photo credits: MyResipi & Che Nom

 

Menyediakan menu dan kuih raya anda sendiri dan bukannya makan di luar adalah satu lagi cara terbaik untuk menjimatkan wang. Ini boleh membantu terutamanya apabila memasak untuk keluarga besar, kerana ia memberi anda peluang untuk berkongsi resipi dan tradisi kegemaran keluarga.

 

Mengidam Kuih Raya yang sedap? Mengapa tidak anda sendiri menjadi chef dan mencuba Resipi Kuih Raya Tanpa Oven yang menyelerakan ini? Mudah walaupun untuk tukang masak amatur, mencipta makanan istimewa ini dari rumah boleh dibuat lebih mudah dengan gas berkualiti tinggi seperti BHPetrogas.

 

4) Manfaatkan Daripada Promosi Raya

 

Semasa persiapan raya, banyak peruncit dan jenama menawarkan diskaun dan promosi istimewa untuk membantu anda menjimatkan wang untuk segala-galanya daripada makanan hingga hadiah. Jika anda bosan mencari promosi terbaharu di merata tempat, aplikasi eCard BHPetrol ialah aplikasi sehenti yang membolehkan anda mencari promosi eksklusif untuk makanan & minuman, aktiviti riadah dan juga barangan rumah anda dengan mudah.

Kini dengan promosi “Manisnya Raya” kami, anda juga boleh mendapatkan produk yang terbaik untuk wang anda dengan memenangi peraduan anjuran kami sambil membeli-belah untuk semua keperluan anda di BHPetromart! Dengan kemudahan yang terdapat di banyak lokasi BHPetrol, anda boleh singgah dengan mudah dan menikmati penjimatan serta diskaun istimewa untuk pelbagai jenis produk.

Jadi tunggu apa lagi, membeli belah dengan lebih bijak dan lebih jimat di musim perayaan ini dengan “Manisnya Raya”!

 

Sekian 4 petua untuk menjimatkan duit anda pada Raya ini dengan sikap berbelanja yang bijak dan promosi yang hebat menggunakan aplikasi eCard BHPetrol.

 

Muat turun aplikasi eCard BHPetrol dan mula menikmati keistimewaannya sekarang! Dengan menjadi pengguna aplikasi eCard, anda juga boleh menyertai kempen eksklusif BHPetrol dan menikmati faedah ahli yang lebih hebat:

  1. Kumpul ePoints anda serta-merta dengan aplikasi eCard
  • Mengumpul mata kini lebih mudah dan menjimatkan masa.
  • Peroleh 2X ePoints dengan setiap pembelian petrol dan diesel!
  1. Program Rujukan Untuk Mendapatkan Lebih Banyak ePoint!
  • Rujuk rakan dan dapatkan 100 ePoints (bersamaan dengan RM1) setiap satu apabila rakan anda membelanjakan terkumpul RM30 di stesen servis BHPetrol yang mengambil bahagian.
  • Program “Share More, Earn More!”  adalah terhad kepada jumlah 35,000 penebusan sahaja.

 

*T&Cs apply.